Home Bestuur & politiek Brief van Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

Brief van Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

Tijdens de raadsvergadering van 12 december is een brief van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) besproken. De NHK spreekt al jaren met zowel landelijke als lokale overheden over het beperken van fijnstofemissies door hout- en pelletgestookte toestellen voor binnenshuis gebruik.

Het aantal en gebruik van open haarden en kachels is de afgelopen zes jaar gestegen. Deze toename komt vooral door de aanschaf en inzet van moderne stooktoestellen. Houtstook is echter een breed onderwerp. Een algemene ban of beperking van houtstook zonder onderscheid te maken, is volgens de NHK disproportioneel en onzorgvuldig. Er is namelijk een groot verschil tussen een vuurkorf of openhaard enerzijds en een elektronisch gestuurde hout- of pelletkachel anderzijds.

Het thema houtstook is sterk gepolariseerd. De discussie wordt volgens de NHK te vaak gedomineerd door emoties en onjuiste argumenten, in plaats van een focus op feiten. De NHK benadrukt dat alleen een uniforme aanpak, gebaseerd op handhaving van bestaande wetgeving, effectief en breed gedragen zal zijn.

Soorten haarden en kachels

Open haarden zijn gemetselde stookplaatsen die voornamelijk tussen 1950 en 1980 in luxere koopwoningen werden ingebouwd. De laatste 25 jaar worden openhaarden nauwelijks meer geplaatst. Ze zijn echter zeer vervuilend. Volgens het RIVM komt 4% van de gemiddelde achtergrondconcentratie van fijnstof in Nederland door openhaarden en houtkachels binnenshuis; de overige 96% is afkomstig van andere bronnen.

Het aantal pelletkachels is met 285% gestegen, grotendeels door een vierjarige subsidieregeling via RVO. Tegelijkertijd worden openhaarden vaker gebruikt, waardoor het totaal aantal openhaarden niet verder is afgenomen. Nieuwe berekeningen, conform RIVM-methodes, laten zien dat de fijnstofemissies hierdoor met 20% zijn toegenomen. Deze stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan het gebruik van openhaarden.

Van de totale fijnstofemissie komt 52% van de 250.000 openhaarden die nog in gebruik zijn. De overige 48% komt van 850.000 andere toestellen. Opvallend is dat een houtkachel van 25 jaar oud meer uitstoot dan een moderne Ecodesign-kachel. Nieuwe Ecodesign-kachels, die vrijwel geen fijnstof meer uitstoten, worden binnenkort geïntroduceerd als onderdeel van Europese regelgeving.