Kadernota 2023-2026
Als rode draad werd in het debat de onzekerheid aangegeven die voortvloeien uit de Oekraïne oorlog en verhoging materialen voor weg- en waterbouw. Daarom was men in het algemeen blij over het overschot van 27 miljoen maar anderzijds is er op langere termijn onzekerheid. Ook de woningbouw werd door GB ingebracht en met name de betaalbare woningbouw. Het debat spitste zich onder andere toe op een oliemannetje/aanjaagteam die volgens GB nodig was voor het versnellen van de woningbouwprojecten. Door GB werd ook een verhoging van de subsidie voor NOVO3 ingebracht. Zij stelde voor een jaarlijkse subsidie van 15.000 euro en een startsubsidie van 35.000 euro of eenmalig 105.000 euro subsidie te verstrekken. Diverse partijen waren voorstander, maar de coalitiepartijen waren terughoudend om daar al een uitspraak over te doen.
Ton van de Vossen van PvdA/GL sprak zijn tevredenheid uit over de kadernota en gaf aan dat het overschot van 27 miljoen incidenteel is. Een belangrijk deel van het geld is nodig om het coalitieakkoord uit te voeren. Enige voorzichtigheid is op zijn plaats. Zijn fractie is een voorstander van een incidentele uitgave in de vorm van het isoleren van woningen. Verwacht wordt dat er vanuit het Rijk gelden loskomen om woningisolatie toe te passen. Hij gaf aan om gelden in de knip te houden voor de inpassing Rijksinfra. Ook citeerde hij de voorzitter van de VNG die aangaf dat zaken knaken kostte.
Dani Smith van de fractie SP pleitte ervoor om Vught te verstevigen als zorggemeente en niet te bezuinigen op het sociaal domein. Armoedebestrijding moet worden geoptimaliseerd. Hij pleitte ervoor om bedrijven actief te stimuleren daken beschikbaar te stellen voor zonne-energie.
Dianne Schellekens van D66 pleitte voor het versnellen en versterken voor inwoners op het besparen op energiekosten en het vergroenen van Vught. Zij zag ook graag een inventarisatie van de bomenkansenkaart om die versneld uit te voeren. Zij gaf ook aan middelen beschikbaar te stellen voor een nieuw gezondheidsbeleid.
Nathalie Pullens van de VVD gaf aan dat ze blij was dat het coalitie-akkoord betaalbaar is gebleven. Onverwachte tegenvallers waren energie prijzen, lagere legesinkomsten en kosten ICT. Zij gaf aan een aantal wensen te hebben voor de lastenverlichting, veiligheid en ondernemersklimaat. Omtrent de verkeersveiligheid pleitte zij om alle rotondes op gebied van veiligheid tegen het licht te houden en nieuwe inrichting daarvoor te maken. Ook zij pleitte voor voorzichtigheid op financieel gebied. Niet als sint gaan spelen maar de septembercirculaire af te wachten.
Guus van Woesik van GB gaf aan dat de afspraken over de woningbouw geschonden waren. De verdeling 45% betaalbaar, 45%middelduur en 10% duur waren niet gehaald. Volgens hem had het college, de afspraken gemaakt in de raad naast zich neergelegd en volgens hem hebben de coalitiepartijen dit geaccepteerd en lopen als makke schapen achter het college aan. Volgens Van Woesik miste hij in deze beleidsarme kadernota ambitie visie en lef. De meerwaarde van 4 wethouders was volgens hem ook niet uit de verf gekomen. Met betrekking tot de woonkosten gaf hij aan dat het college creatief gebruik maakt van de inflatiecorrectie, wat neerkomt op 10% ozb stijging.
Rutger Jans van het CDA gaf aan dat de financiële positie rooskleurig is en dat niets onmogelijk is. Ondanks dat pleitte hij voor terughoudendheid. Onzekerheden zijn er door Oekraïne, prijsstijging in de bouw en wegenbouw. Het CDA pleit voor snelle verbeteringen van openbare ruimtes, rotondes en duurzaamheid. Ook gaf hij aan zorgen te hebben voor de continuïteit van de bedrijfsvoering door ICT hacks. De uitgaven van 1,8 miljoen voor personeel waren voor het CDZ welbesteed.
Joris Vrensen van de PLV was blij dat voorgaande fracties ook voorzichtigheid willen betrachten met betrekking tot de uitgaven. Het beeld wordt bepaald door jeugdzorg, energielasten, loonkosten en inflatie. Met betrekking tot wonen gaf hij aan de stikstof niet op te kopen maar ten gunste te laten komen van de natuur. Hij was kritisch over de ambitie van het college met betrekking tot uitvoering van de duurzaamheid die het college hoog in het vaandel heeft staan, maar na 1,5 jaar nog bezig is met het plannen maken. Ook sprak hij zijn bezorgdheid uit over de onderwijshuisvesting van diverse scholen. Hij had berekend dat de woonkosten voor de Vughtse inwoners flink zouden stijgen en dat de OZB hier debet aan zou zijn.
Verantwoordelijk wethouder Mark du Maine gaf aan dat de uitgaven van 1,8 miljoen voor gemeentepersoneel gelden zijn die vastleggen in de cao. Over de kosten van de ICT gaf hij aan dat deze lijken te stijgen maar bij het investeringsprogramma is afgesproken dat er wordt afgebouwd in kosten. We zaten op 305.000 euro per jaar en die worden afgebouwd naar 0. Over de OZB gaf hij aan dat deze gebaseerd worden op de inflatie die ingeschat wordt op 2,8% voor 2023.