Het onderwerp ‘Plan van aanpak tijdelijk wonen’ was tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 13 april, voor 5 sprekers aanleiding om het woord te voeren. Zij deden dit namens of voor bezorgde inwoners. De publieke tribune was goed bezet en tijdens het debat werden af en toe instemmende geluiden gehoord.
Mr. Khalil van Uilenburg advocaten sprak namens de vereniging van eigenaren van de service appartementen Eickendonk en opperde om de locatie Eickendonk te schrappen uit de geschikte locaties. Reden daarvoor was dat bewoners, die gemiddeld 82 jaar zijn, hun dagelijkse wandelroute geblokkeerd zagen worden door de tijdelijke bouw van woningen. Daarnaast werden angstgevoelens geuit door bewoners over de toekenning van woningen waardoor de veiligheid in het geding zou kunnen komen. Als alternatief was er onderzoek gedaan naar meer geschikte locaties in de gemeente.
De heer van Hillo pleitte er voor om de woningen als een ‘buurtje’ te ontwerpen. Hij haalde de Startnotitie Omgevingsvisie van de gemeente Vught aan, waarin onder andere staat dat Vught op dit moment geen ruimtelijk of stedenbouwkundig kwaliteitskader heeft om richting te geven aan de locatie of invulling van de woningbouwopgave. Volgens hem maakt dit pijnlijk duidelijk waarom het proces rond de tijdelijke woningen bijna wel moet stranden. “Bepaal hoe u de bewoners van tijdelijke woningen gaat huisvesten: solitair of gezamenlijk, of anders gezegd, in losse woningen in de wijk of collectief in een buurtje.”
De heer van Weert bood aan om mee te denken in het proces en somde een aantal informatiebronnen op die hij nodig denkt te hebben zoals: inzicht in de wijze van participeren en het proces rondom het project tijdelijk wonen.
De heer Brinkhoff, bewoner van de Vughtse Hoeven, sprak namens een 8-tal bewoners. Hij memoreerde aan de onrust die is ontstaan sedert het bekend worden van het plan. Daarnaast sprak hij enerzijds zijn dankbaarheid uit over het feit dat door de commotie het primaire plan van tafel is gehaald en anderzijds de onduidelijkheid die weer is geschapen met een brief die naar de raad gestuurd is. Hij pleitte voor een beter participatietraject en zorgvuldigheid bij onderzoek naar geplande locaties.
De heer Hamel, bewoner van het Heunpark, verzocht in zijn bijdrage een uitbreiding van de selectiecriteria tijdelijke woonlocaties op te nemen. Hij verwees hierbij naar de locatie Heunpark die door zijn ligging een groot water risico heeft en daardoor risico op bevingen met zich meebrengt. Daarnaast sprak hij zijn zorgen uit over de stikstoftoename bij de bouw van de tijdelijke woningen.