In de commissievergadering van 14 april zorgde de startnotitie Herijking armoede- en schuldenbeleid voor een levendige discussie. Diverse partijen gaven aan dat preventie een belangrijk onderdeel is van het beleid. Daarnaast vonden partijen ook dat de jeugd vroegtijdig preventief benaderd moeten worden over inkomen en over armoedebestrijding. Ook woningbouwcoöperaties, gaven partijen aan, hebben een belangrijke functie in het terugdringen van armoede door middel van onder andere energiebesparende maatregelen.
Dion Meeuwisse van D66 miste in de notitie de bijzondere bijstandsregeling. Kim Dorna van PvdA/GL gaf aan dat cijfers in deze notitie schokkend zijn, onder andere eerder sterven door mensen met een lager niveau. Zij vond dat positieve gezondheid ook past in deze notitie.
Janine Wilschut van GB gaf aan hoge verwachtingen te hebben van de uitvoering van de notitie. Uitdaging ligt in samenwerking tussen gemeente en overige partijen. Zij vond het belangrijk om werkenden en minder bedeelden te betrekken bij de problematiek. Zij vroeg zich hardop af hoe die bereikt gaan worden. Haar fractie zag graag dat het college pilotruimte inbouwt in de notitie. Zij noemde hierbij pilots die in den lande opgestart zijn door gemeenten waarbij mensen met een bijstandsuitkering inkomsten mogen behouden.
Nathalie Pullens gaf aan dat armoede geen schande is, het overkomt je. Haar fractie vindt ‘integrale aanpak’ heel belangrijk. Volgens haar gaf het Nibud aan dat de jeugd betrokken moet worden bij de preventie met betrekking tot inkomen en armoede. Zij vond het een taak voor de scholen hiermee aan de slag te gaan.
Joris Vrensen was het niet met haar eens. Die vond niet dat alles maar over de schutting gegooid kon worden naar de scholen.
Volgens Nathalie Pullens begint preventie ook bij arbeid. Voltaire zei ooit Arbeid bevrijdt ons van 3 grote rampen ‘Verveling, ondeugd en armoede’.
Joris Vrensen van PLV vroeg zich af waarom wij in Vught niet kunnen voldoen aan primaire behoeften, zonnepanelen, isoleren woningen. Daarnaast zou hij graag zien dat inwoners over een energiezuinige koelkast zouden kunnen beschikken. De koelkast schuift door van de ene naar de andere persoon. Het meest slurpend apparaat naar de arme personen. Nathalie Pullens vond dit inkomens – en symboolpolitiek.
Ans Beijens van het CDA gaf aan dat voorkomen van schulden en armoede niet gaat lukken. In het nieuwe beleid moet opgenomen worden dat bestaanszekerheid voor alle inwoners erkend en herkend moet worden. Zij gaf aan kijkend naar de oorlog in Oekraïne dat incidenten bepalen waar beleid op moet worden gemaakt.
Dani Smith van de SP gaf aan het eigenlijk een schande is dat in Vught, een van de rijkste gemeenten van Brabant, 700 huishoudens in armoede zitten. Hij verweet het college een tekort aan daadkracht. Hij vond de regeling van 4 termijnen van 200 euro tegemoetkoming kosten energiekosten slaan als een tang op een varken. Hij pleitte voor een gelijkwaardig en menswaardig bestaan voor iedere inwoner. De startnotitie gaf niet aan voor hem wat we nu gaan doen. Zijn fractie had graag meer initiatief en leiderschap in de startnotitie gezien.
In zijn beantwoording gaf verantwoordelijk wethouder Van de Ven aan dat belangrijkste regelingen op minima en schulden landelijk vastgesteld beleid is. Vught kent al een ruimhartig beleid. Met ervaringsdeskundigen wordt er gekeken wat verbeterd kan worden. De motivatie om betaling van de tegemoetkoming energiekosten in 4 termijnen te doen is op advies van de Adviesraad gedaan omdat die van mening waren dat mensen anders het bedrag voor andere ‘gaten’ gaan besteden.