Home Bestuur & politiek 18 november aanstaande gemeenteraadsverkiezingen

18 november aanstaande gemeenteraadsverkiezingen

Het dorp Helvoirt gaat vanaf 1 januari 2021 deel uitmaken van de gemeente Vught. Bij zo’n gemeentelijke herindeling horen nieuwe verkiezingen. Op 18 november 2020 zijn er in Vught dan ook vervroegde verkiezingen voor de gemeenteraad. Belangrijk, want de raad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad nemen alle beslissingen die voor de gemeente van belang zijn. Bijvoorbeeld over woningbouw, het aanleggen van straten en fietspaden, jeugdhulp en hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn. De gemeenteraad krijgt er met de komst van Helvoirt twee zetels bij. Inwoners van Cromvoirt, Helvoirt en Vught die mogen stemmen, kiezen 23 raadsleden. Deze raadsleden zijn lid van een politieke partij. De politieke partijen, die samen een meerderheid in de raad hebben, gaan samenwerken. Ze vormen een coalitie. Ze kiezen wethouders die er – samen met ambtenaren – voor zorgen dat de besluiten van de gemeenteraad worden uitgevoerd. De gemeenteraadsleden controleren weer of ze dit goed doen.
De herindelingsverkiezingen zijn anderhalf jaar eerder dan de gemeenteraadsverkiezingen in andere gemeenten. Daarom zit de gemeenteraad die we op 18 november kiezen ook anderhalf jaar langer dan de gebruikelijke vier jaar, namelijk tot 2026.
Iedereen die op 18 november mag stemmen, heeft inmiddels een stempas ontvangen. Deze stempas heeft u nodig om te kunnen stemmen. Woonde u op 5 oktober 2020 in Vught of Helvoirt en hebt u geen stempas ontvangen? Of bent u de stempas kwijt? U kunt twee dingen doen:
• Maak een afspraak op het Vughtse gemeentekantoor. Neem uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs mee. U krijgt dan een nieuwe stempas. Dit kan tot 17 november, 12.00 uur. Woont u in Helvoirt? Maak dan een afspraak op het gemeentekantoor in Haaren;
• Download het formulier op www.vught.nl\ verkiezingen, print het uit en vul het in.
Stuur het op of geef het af bij het gemeentekantoor. Zorg ervoor dat het ingevulde formulier uiterlijk 12 november in het bezit is van de gemeente. Inwoners uit Helvoirt gebruiken het formulier op de website van de gemeente Haaren. U ontvangt de nieuwe stempas per post. Vindt u uw oude stempas weer terug? Deze kunt u weggooien, want deze is niet meer geldig als u een nieuwe hebt aangevraagd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in