Home Algemeen ‘Wij gaan ook scheiden’

‘Wij gaan ook scheiden’

Wij gaan ook scheiden; de hoogbouw dan! Afgelopen maanden heeft Charlotte van Beuningen Woonstichting voorheen Woonwijze bewonersavonden georganiseerd voor bewoners in appartementencomplexen (hoogbouw) om te informeren over het apart scheiden van restafval.

Afgelopen maandag 27 januari werd een bewonersavond georganiseerd voor bewoners van het twintig tellende appartementencomplex aan de Jan van Amstelstraat. Om 19:00 uur verzamelden zich een heel klein groepje in de ontmoetingsruimte van de Molenhoek, maar 15% is op de oproep afgekomen. Een enkeling heeft afgebeld en de overige bewoners waren het vergeten of hadden geen interesse. De opkomst van de appartementen van de Molenstraat lag die middag velen malen hoger.

Maud van Gool, beleidsmedewerker afval van de gemeente Vught, heette de kleine groep van harte welkom. Maud vervolgde: “Om nog meer te scheiden pakt de Woonstichting alle (eigen) hoogbouw in Vught aan, omdat er geen aparte container voor groente, fruit en tuinafval in de hoogbouw van Vught aanwezig is. Op dit moment verdwijnt alle afval in één container.”
Door middel van een bewonersavond worden alle bewoners geïnformeerd over het nog meer en beter scheiden van afval. Het gaat om een proef bij hoogbouw. De proef zal voor bewoners aan de Jan van Amstelstraat en Molenstraat in februari starten met een extra container voor GFT. De evaluatie vindt plaats in de maand juli.

De gemeente Vught wil in 2025 maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar hebben. Omdat restafval niet kan worden hergebruikt en de verbranding van restafval slecht is voor het milieu.

Het verschil tussen hoog- en laagbouw is groot. Bewoners van de laagbouw hebben gemiddeld 75 kg restafval per persoon en de hoogbouw meer dan 200 kg restafval per persoon. Door meer verschillende containers te plaatsen en de bewoners van de hoogbouw bewust te maken van het op de juiste manier scheiden van afval, valt juist daar grote winst te behalen.

In het Vughtse Hart is eerder een proef gestart die op dit moment een hoog rendement oplevert. De proef is zeer geslaagd. Aan de proef deed 80% van de bewoners mee. Na de proef is een verzoek ingediend om één restafval container minder te plaatsen.

De avond werd afgesloten na ontvangst van een geventileerd keukenemmertje voor GFT afval en een rol composteerbare zakjes, gemaakt van zetmeel. De bewoners kunnen hierin op een hygiënische manier keukenafval verzamelen om het daarna in de desbetreffende verzamelcontainer te deponeren. De composteerbare zakjes zijn drie dagen, zonder geurafgifte, te gebruiken in huis.
Wordt vervolgd !LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in