Tijdens de laatste week van het jaar bakken veel mensen oliebollen, maar wat gebeurt er met het overgebleven frituurvet? Het advies is om dit vet niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.
Frituurvet dat in het riool belandt, veroorzaakt ernstige problemen. Het vormt vetklonten die zich hechten aan de wanden van de riolering en aan de pompen in rioolgemalen. Dit leidt tot verstoppingen en storingen in de riolen en bij rioolwaterzuiveringen. Het verwijderen van deze vetophopingen is een tijdrovend en kostbaar proces. Het kan dagen duren voordat een team met gespecialiseerd materieel de schade kan herstellen. Deze kosten worden door iedereen gedragen.
Om dit te voorkomen, zijn er een paar eenvoudige tips:
Giet frituurvet nooit door de gootsteen of het toilet. Het riool is niet bedoeld voor afval;
Veeg vetresten uit koekenpannen of frituurpannen met keukenpapier en gooi dit bij het restafval;
Giet afgekoeld frituurvet terug in de originele verpakking of een lege fles;
Lever het in bij een milieustraat of een inleverpunt, bijvoorbeeld in een supermarkt.
Ingeleverd frituurvet krijgt een nieuw doel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de productie van biodiesel en andere vormen van groene energie. Hiermee wordt niet alleen het riool beschermd, maar ook bijgedragen aan duurzaamheid.
Door frituurvet slim te verwerken en in te leveren, worden verstoppingen voorkomen en wordt de impact op het milieu beperkt.