Home 80 Jaar Bevrijding Vughtse holocaustslachtoffers krijgen in plaats van een nummer weer een naam

Vughtse holocaustslachtoffers krijgen in plaats van een nummer weer een naam

Cato en haar oma. Foto: Lisette Broess-Croonen

Een van de projecten rondom tachtig jaar bevrijding is ‘Namen en Nummers Brabant’. Ook in Vught wordt aan dit project meegedaan. Woensdag kwamen enkele geïnteresseerden bijeen in het Maurick College om houten bordjes te schilderen en voorzien van de naam van een omgekomen Joodse burger uit Vught.

Namen en Nummers is een landelijk project dat door Stichting Verhalis ook in Brabant wordt uitgevoerd. Carine van Vugt en Jeroen Neus begeleiden het project dat in 2021 is begonnen in onder andere Tilburg en dit jaar afsluit met Den Bosch en de kleinere gemeenten. In heel Brabant zijn ruim 1400 mensen omgekomen omdat ze als Joden, Sinti en Roma werden vervolgd. Met Namen en Nummers wordt dat getal weer gemaakt tot wat het echt is: ruim 1400 mensen met een uniek verhaal. “Deelnemers ontfermen zich over één van de namen van de Holocaustslachtoffers en maken een naambordje. Ook plaatsen ze een verhaal op de bijbehorende website. Hoe meer je over iemand weet, hoe meer het verbindt. Je wordt een soort ambassadeur van de persoon die je kiest. Volgens het Joodse geloof is iemand pas dood als zijn of haar naam niet meer genoemd wordt. Op 1 september worden de bordjes op een grote plattegrond in de Citadel in Den Bosch geplaatst, zodat ze symbolisch weer thuiskomen.”

De middag vond plaats in het Maurick College in de hoop dat leerlingen zich zouden aansluiten. Omdat het toetsweek is, hebben alle leerlingen zich echter afgemeld. “Maar we dragen er persoonlijk zorg voor dat ieder bordje wordt geadopteerd. In Vught gaat het om dertig Joodse slachtoffers.” Aldus Jozef Kok van Stichting Erfgoed Vught. Zelf had hij zijn kleindochter Cato (11) meegenomen om een bordje te schilderen. Een taak die ze serieus op zich nam. “We hebben het op school wel over de Tweede Wereldoorlog gehad, maar vooral over Anne Frank.” Als ze eraan denkt dat de persoon voor wie ze het bordje maakt, een meisje was van haar eigen leeftijd, wordt ze emotioneel. “Het is ook niet te bevatten”, zegt haar oma.

(Tekst loopt door onder de video – verslag Joris Oostveen/Dtv)

Dat geldt ook voor Annemarie Graft die een bordje maakt voor Machieltje Prins. Het jongetje werd geboren in Kamp Vught en was slechts zeven dagen oud toen hij vergast werd. “Dat verhaal grijpt me zo aan. Hij is in dezelfde maand geboren als ik. Bovendien heb ik een zoon die Michiel heet.”

Nog niet alle bordjes zijn geadopteerd. Mocht iemand interesse hebben om mee te werken aan het project, dan kan deze een bericht sturen aan Jozef Kok. Buiten Vught iemand adopteren kan ook, via de website van Verhalis.