
In de commissievergadering van donderdagavond stond het programma ‘grootschalige energie-opwek’ op de agenda. Nadat ambshalve onderzoek heeft plaatsgevonden naar kansrijke gebieden binnen de gemeentegrenzen van Vught, zijn er 4 gebieden, waar de Vughtse gemeenteraad wordt gevraagd, om in te stemmen met nader onderzoek naar deze gebieden. Dit betreft één locatie voor windturbines en drie locaties voor zonneparken. Een politieke worsteling of toch niet?
Binnen de Vughtse gemeenteraad zijn de machtsverhoudingen duidelijk zichtbaar. Van de 23 zetels zijn er 17 voor de coalitie van VVD, Gemeentebelangen, CDA en PvdA-Groenlinks. Het is daarom interessant om te kijken hoe deze partijen in de wedstrijd zitten.
Gemeentebelangen lijkt intern verdeeld te zijn. Binnen de fractie zijn voorstanders en tegenstanders. “Het wordt dus nog een hele klus om van dit dossier chocola te maken”, aldus Guus van Woesik. Hij pleit voor een integrale aanpak en twijfelt of besluiten die nu genomen worden, überhaupt haalbaar zijn in 2030. Volgens hem is het de vraag of de opgewekte energie afgeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet.
De VVD, bij monde van Koen van Dinther, vraagt zich af of de windturbines niet op zee geplaatst kunnen worden? Voor de fractie blijft overeind staan dat wind-energie pas op de laatste plaats komt. Ook deed hij een oproep aan de wethouder om meer tot regionale samenwerking te komen.
Binnen de coalitie zijn het CDA en PvdA-Groenlinks het meest duidelijk. Voor hen ziet het gevraagde voorstel er goed uit, al vraagt het CDA (Rutger Jans) zich af of de normen voor onder andere geluid actueel zijn? Wethouder Nino de Lange geeft aan dat de verwachting is dat de Rijksoverheid medio 2025 nieuwe normen heeft vastgesteld voor afstand tot bebouwing. Die norm is mede afhankelijk van geluid en slagschaduw.
Aangetekend moet worden, dat Robin van Dijk van de PvdA-Groenlinks fractie een compleet ander standpunt heeft over het plaatsen van windturbines in natuurgebieden dan zijn fractiegenoten. Ton van der Vossen was de woordvoerder namens de fractie, dus er was niets waar te nemen van het tegengeluid.
Dilemma’s
Dat er binnen de coalitie vragen zijn over haalbaarheid, geluidsnormen en het eventueel verplaatsen naar windenergie vanaf zee, geeft aan dat er twijfels zijn of de raad goed doet aan het nemen van een besluit. Maar hoe serieus moet je alle twijfels in de huidige fase nemen?
Welk besluit er ook wordt genomen, zelfs als de gemeenteraad instemt met nader onderzoek van de vier gebieden, wil het nog niet zeggen dat deze vier gebieden ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Er kan immers uit de gevraagde nadere onderzoeken blijken dat de (of een aantal) gebieden niet geschikt zijn.
In de raadsvergadering van september, zullen ongetwijfeld nog een aantal aanvullende eisen op tafel komen, maar eigenlijk is deze fase voor zowel voor- als tegenstanders nog een veilig besluit, want de echte (politieke) mening gaat er pas toe doen na de volgende fase als er eventueel ingestemd moet gaan worden met realisatie. Om het huidige bestuursakkoord in stand te houden, zal het er wel op uit draaien dat er waarschijnlijk wordt ingestemd met het verzoek van het college om de vier gebieden nader te onderzoeken.