Vughtenaren stonden vrijdagochtend stil bij de jaarlijkse Sachsenhausen-herdenking in Vught. Er werd dan stilgestaan bij het feit dat op 5 en 6 september 1944 de laatste transporten waren vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen.
(Tekst loopt door onder de video)
In totaal zijn meer dan 1400 Nederlandse gevangenen in dat kamp omgekomen. De herdenking begon om 10.45 uur met een stille tocht vanaf het Raadhuis in Vught naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. Ze werden begeleid door tamboers van het Sint Catharinagilde. Om 11.00 uur startte het programma bij het monument.
Sprekers
Wethouder Mark du Maine begon met een speech bij de herdenking. “79 jaar geleden vertrokken de laatste transporten met gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen. In het beste geval leidde die reis naar een gevangenis met een nog strenger regime en beleid dan in Kamp Vught. In het ergste geval was het een reis naar de dood”, vertelde du Maine.
Naast de wethouder, sprak ook oud-voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet, tijdens de herdenking. “Ik vind het ontzettend belangrijk om op dit soort momenten, zeker als er jonge kinderen aanwezig zijn, de slachtoffers te herdenken”, zo laat Verbeet weten.
Ook nabestaanden kregen een kans om hun verhaal te vertellen. Marjolein Snep verloor haar opa en oma in het concentratiekamp Sachsenhausen. Ze vindt het daarom heel belangrijk dat deze herdenking in stand blijft. “Het is belangrijk dat we op deze manier de namen blijven herinneren en de verhalen blijven vertellen”, aldus Snep.
Bloemenkransen
Bij de herdenking was er ook muziek en lazen kinderen van basisschool De Springplank hun eigen gedichten voor. Daarnaast hielpen twee van hen met het leggen van de bloemenkransen. Na de dienst eindigde het programma met twee minuten stilte en konden andere belangstellenden bloemen neerleggen.