Home Algemeen Vught herdenkt oorlogsslachtoffers

Vught herdenkt oorlogsslachtoffers

In Vught, met zijn aangrijpend oorlogsverleden, is er elke 4 mei veel belangstelling voor de landelijke Dodenherdenking en de lokale, Vughtse herdenkingen. Vanwege de coronacrisis vinden de herdenkingen in onze gemeente dit jaar plaats zonder publiek. Burgemeester Van de Mortel legt de kransen in stilte en roept – in lijn met de landelijke instructie – alle inwoners op om thuis te blijven en de vlag de gehele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok te hangen. Wethouder Pennings neemt de traditionele stille kransleggingen in de ochtend op zich.

De coronacrisis maakt het onmogelijk om in samenkomst met elkaar te herdenken. Daarom zijn de herdenkingen in Vught zonder publiek en worden inwoners vriendelijk, maar nadrukkelijk verzocht deze niet bij te wonen. Inwoners, die toch kiezen voor een persoonlijk herdenkingsmoment bij een monument, wordt vanzelfsprekend verzocht de vereiste veilige afstand in acht te nemen en voor een rustig moment te kiezen op of omstreeks 4 mei.

Het vanwege de coronacrisis aangepaste herdenkingsprogramma ziet er als volgt uit:

 • 18.15 uur: Beiaardier Peter Bremer bespeelt het carillon in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg
 • 19.00 uur: Stille kranslegging in de Lambertustoren bij de gedenkplaat met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren
 • 19.15 uur: Stille kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station, vanwaar ruim 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen zijn weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen:
  – 2 minuten stilte
  – Kranslegging
 • 19.20 uur: Stille kranslegging bij het monument voor het NS-station, ter gedachtenis aan de politieke gevangenen uit België, die in Kamp Vught zijn omgebracht of van daaruit op transport zijn gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland
  – 2 minuten stilte
  – ‘The last post’
  – Kranslegging
  – Gedicht voorgedragen door de heer W. Taelman
 • 20.00 uur: Dodenherdenking en stille kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in