Zoals bijvoorbeeld het Leids Ontzet een vast en met veel activiteiten voorziene jaarlijkse ‘feestdag’ vormt in Leiden, zou de herdenking van het Beleg van ‘s-Hertogenbosch in 1629 dezelfde ‘grandeur’ moeten krijgen dan de viering van het Leids Ontzet. Daarvoor ijvert de Vughtse Werkgroep 1629 zoals Wim Kievits aangaf namens die werkgroep in Blikveld en die werkgroep niet alleen.
De plannen om in 2029 het Beleg van ‘s-Hertogenbosch uitgebreid onder de aandacht te brengen en te vieren, zijn al langer onderwerp van overleg tussen de betrokken gemeenten ‘s-Hertogenbosch, St. Michielsgestel, Heusden en Vught. De ‘Groene Vesting’ in ‘s-Hertogenbosch heeft de coördinatie in handen en Vught participeert daarin met de Werkgroep Beleg 1629, waarin de Stichting Erfgoed Vught, ondernemers en de gemeente Vught vertegenwoordigd zijn. Doel is het beleefbaar maken van de Linie 1629 in Vught. Dat beleg is historisch gezien van zeer groot belang – als kantelpunt – geweest omdat het uiteindelijk mede leidde tot het einde van de Tachtigjarige Oorlog in 1648. De werkgroep werkt aan de bewustwording van het bijzondere van de Linie 1629. Het zou overigens niet alleen de historisch geïnteresseerden aan moeten spreken maar ook tal van ondernemingen en instellingen die mee zouden kunnen liften met de geplande upgrading van met 1629 verbonden fysiek nog aanwezige restanten uit die tijd. Kasteel Maurick uiteraard, maar ook Fort Isabella en de Hollandse Dijk in de Gement. En daarnaast natuurlijk hun creativiteit kunnen benutten om zelf ideeën aan te dragen die in dit kader passen.
Concreet worden in eerste instantie nu ondernemers in Vught uitgenodigd om op de plaats waar de Hollandse Dijk in de Gement traceerbaar bleek via luchtfotografie in een soort ‘hei-sessie’ bijeenkomst op 1 september te komen om te overleggen welke mogelijkheden er zijn in de komende jaren op het gebied van toerisme of anderszins plannen te ontwikkelen richting 2029. Daarvoor hebben de ondernemingen een uitnodiging van de werkgroep en de gemeente Vught ontvangen. Vervolgens zal begin oktober archeologisch onderzoek plaatsvinden en voor volgend jaar wordt bekeken of via het onderwijs of via sportclubs er een activiteit ontwikkeld zou kunnen worden om de jeugd bij 1629 te betrekken.
Dit alles en nog veel meer is te beluisteren in het audiofragment hieronder.
Presentatoren : Ans de Man en Wouter Schreuder.
Techniek : Maurice van der Vliet.
Editor : Jasper Corvers.