Om het viaduct over de N65 in de Aert Heymlaan geschikt te maken als (tijdelijke) spoorbrug, moet het verstevigd worden. Treinen zullen namelijk andere krachten uitoefenen op de brug dan voorheen het geval was met autoverkeer, fietsers en voetgangers.
Voor de versteviging worden in totaal 40 palen geboord voor de spoorbrug en nog eens 10 palen voor de fietsbrug. Deze werkzaamheden zijn duidelijk te zien op de bijgevoegde tekening.
(Tekst loopt door onder de foto’s)



De fietsbrug wordt als eerste gebouwd. Deze wordt op het viaduct geplaatst en vervolgens opzij geschoven. Pas daarna start de bouw van de spoorbrug. Voor beide bruggen worden eerst alle palen aangebracht als versteviging.
De palen zijn 17 meter lang en worden 14 meter de grond in geboord. Het zijn holle palen, en nadat ze in de grond zitten, wordt de bovenkant eraf gesneden. Vervolgens wordt er wapeningsstaal toegevoegd en de palen volgestort met beton.
Het boren van de palen gebeurt op een trillingsarme manier. Helaas is de boorinstallatie nog niet elektrisch, omdat het benodigde vermogen hiervoor nog niet beschikbaar is. De boorinstallatie is met een speciaal verlengd transport vervoerd, maar dit transport kan niet over de brug rijden omdat het te zwaar is. In plaats daarvan rijdt de dieplader naar de kant van de brug waar de boorinstallatie nodig is.
Impressie transport
Wat gaat er veranderen – video