Home Algemeen Toekomstkabinet wil bijdragen aan dialoog over energietransitie: ‘Juist in deze tijd belangrijk’

Toekomstkabinet wil bijdragen aan dialoog over energietransitie: ‘Juist in deze tijd belangrijk’

Lianne Vorstenbosch (Toekomstkabinet) en Robert Aerts (Enexis)

Het belang van duurzame energie wordt steeds duidelijker. Maar de energietransitie brengt ook een hoop uitdagingen met zich mee. Daarom wordt er binnenkort in Vught een panelavond georganiseerd om over deze kwesties te praten.

Het “Toekomstkabinet”, zoals de avond heet, is een initiatief van Lianne Vorstenbosch. “Het Toekomstkabinet is in het leven geroepen om mensen een stem te geven, daar waar samenwerking tussen burgers, de overheid en bedrijven meer aandacht verdient”, vertelt Vorstenbosch. “Zeker in deze tijd is dat heel belangrijk.”

Deze avond zal volledig in het teken staan van het bespreken van de energietransitie, legt Vorstenbosch uit. “Verschillende partijen gaan met elkaar de dialoog aan. Het gesprek bestaat uit drie rondes: vertel, verbind, verbeter. In de ‘vertelronde’ constateren we wat er al goed gaat; in de ‘verbindronde’ kijken we naar hoe de samenwerking verbeterd kan worden; en in de ‘verbeterronde’ komen we tot concrete ideeën.”

Netten verzwaren

Meerdere Vughtse partijen zullen meedoen aan de avond, waaronder VET (Vughtse Energie Transitie), HOT (Huis & Omgeving in Transitie) en MKB Vught. Ook Enexis schuift aan, vertelt Robert Aerts, strategisch adviseur: “Als Enexis zijnde, willen wij de energietransitie graag faciliteren. Dat is natuurlijk ook onze rol als netbeheerder”, legt Aerts uit. “We zien dat er steeds meer elektriciteit verbruikt wordt. Daarom moeten wij onze netten verzwaren. Het is dus onze taak om er voor te zorgen dat als mensen een warmtepomp willen aanleggen of hun elektrische auto willen opladen, dat ook mogelijk is.”

Dit proces neemt volgens Aerts wel meerdere jaren in beslag. “Als Enexis bepalen wij niet op welke plek er bijvoorbeeld windmolens komen; dat is iets wat de gemeenteraad bepaalt”, legt Aerts uit. “Wij kijken vooral naar wat er in de omgeving gebeurt, om te voorkomen dat er knelpunten op het elektriciteitsnet gaan ontstaan. Dat doen we nu al, maar daar gaan we ook de komende jaren nog mee aan de slag.”

Stem voor iedereen

Volgens Vorstenbosch is het goed dat de burgers een stem krijgen. “Ook de mensen met een krappe portemonnee, die misschien denken: dat zal wel, de energietransitie, ik ben blij als ik alle rekeningen kan betalen; ook zij kunnen via het Toekomstkabinet hun stem laten horen. Door betere samenwerking tussen bedrijven en door fondsen en subsidies te creëren, kan het voor hen wellicht een financieel voordeel opleveren.”