Home Algemeen Taakstraf voor mishandeling

Taakstraf voor mishandeling

Foto: Niek Persoon/NOVO3

Een 42-jarige vrouw uit Vught is door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur vanwege mishandeling. Ook moet ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

“Ik heb er heel veel spijt van en ik wil mijn verantwoording nemen.” Volgens de vrouw is jarenlang getreiter van het mannelijke slachtoffer de oorzaak van de mishandeling. Op de dag van de mishandeling liep ze met haar hond langs het huis van de man, toen hij opmerkingen maakte. Hierop liep ze naar hem toe en sloeg hem enkele keren. De man viel en liep daarbij verwondingen op. Van slachtofferhulp is er iemand aanwezig die vertelt dat de man veel last heeft van het incident. “Meneer slaapt nog steeds slecht en heeft veel nachtelijke herbelevingen. Volgens de huisarts is er sprake van PTSS-gerelateerde klachten.”

De vrouw is vlak voor de mishandeling begonnen aan een intensieve behandeling bij Reinier van Arkel, vanwege ADHD, PTSS en emotie-regulatieproblemen. “De mishandeling was, toen ik net begonnen was met de therapie en die riep toen veel emoties op. Ik schaam me dood voor wat ik gedaan heb. In de therapie leer ik om goed met mijn emoties om te gaan. Ook is er een hulplijn die ik kan bellen als de spanningen te hoog oplopen.”

Gemotiveerd om te veranderen

De officier van justitie vindt het goed om te horen dat mevrouw aan zichzelf aan het werken is met intensieve gedragstherapie. “Ze is gemotiveerd om te veranderen. Een intensieve taakstraf zou haar overvragen en dat snap ik, maar het is toch passend bij het incident. De mishandeling heeft flinke gevolgen gehad voor het slachtoffer. Hij slikt dagelijks pijnstillers voor hoofdpijn, heeft slaapmedicatie en angstige gevoelens. Het is niet de eerste keer dat verdachte in beeld komt voor geweldsincident. Ze loopt nog in haar proeftijd voor een eerder incident. Daarom eis ik toch een taakstraf.”

Volgens de advocate van de verdachte hebben de afgelopen jaren in het teken gestaan van problematische relaties en hulpverleningstrajecten. “Mevrouw heeft zelf aan de bel getrokken om intensiever begeleid te worden. Het incident vond plaats in een zeer kwetsbare periode. Zowel reclassering als burger-coaching hebben zorgen omtrent overvraging van mijn cliënte. Extra verplichtingen zoals een taakstraf zouden de kans op een terugval vergroten. Rust en ruimte zijn nu essentieel voor stabilisatie en een duurzaam herstel. Ik verzoek om de taakstraf grotendeels voorwaardelijk op te leggen.”

De rechter ging hier niet in mee. “Het strafbare feit is uitermate kwalijk. U had daar niet naar binnen mogen gaan en al helemaal geen klappen mogen uitdelen. Wij kijken echter ook naar de persoon van de verdachte. U bent vrijwillig aan behandeling begonnen en dat verloopt positief. Er zal een straf moeten volgen en dat wordt toch een taakstraf van 60 uur met daarnaast een gevangenisstraf van 21 dagen, waarvan twintig voorwaardelijk min de dag die u op het bureau zat.” De proeftijd van de eerdere taakstraf wordt verlengd en mevrouw moet het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen.