Home Algemeen Straatnamen Isabellaveld in Vught onthuld

Straatnamen Isabellaveld in Vught onthuld

Onthulling straatnamenbord - foto ©Lisette Broess

Op de kruising Postweg en Jo van de Meerendonkstraat is zaterdagochtend een informatiebord onthuld met uitleg over de zes naamgevers van de straten in de nieuwe wijk. Alle zes hebben ze een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog in Vught.

Harry Holla, Jo van de Meerendonk, Eelkje Timmenga, Willem Jooren, David Koker en Hetty Voûte. Zes personen die een straatnaam naar zich vernoemd kregen in het nieuwe wijkje bij het Isabellaveld. Zes personen ook die met kleine en grote verzetsdaden iets betekend hebben voor mensen die hulp nodig hadden. Burgemeester Van de Mortel sprak bij de onthulling van het bord over een bijzonder project, op een bijzondere plaats met bijzondere mensen. En nu in een bijzondere tijd die parallellen vertoont met toen.

Directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, Jeroen van der Eijnde, bracht in 2007 een advies uit aan de straatnamencommissie van de gemeente. “Ik stelde vast dat, ondanks de belangrijke band die Vught heeft met de Tweede Wereldoorlog, er tot dan toe slechts zeer weinig van was terug te zien in het straatbeeld. Op dat moment was er slechts één ‘straatje’, het Johanna Aronsonpad bij het station van Vught. Gelukkig was hiermee een zaadje in vruchtbare aarde geplant, het advies werd positief ontvangen!”

Om tot zes personen te komen, moesten volgens Van der Eijnde lastige keuzes worden gemaakt. “Kiezen voor de één, is het passeren van een ander. Velen blijven ongenoemd en ik hoop zeer dat het in de nabije toekomst weer mogelijk zal zijn om nóg een aantal straten in Vught te vernoemen naar mensen die een betekenisvolle rol hebben gespeeld. Mensen die ons en onze kinderen kunnen inspireren om bewust te zijn van de vrijheden die we hebben en die het meer dan waard zijn om voor te vechten.”

Ook nabestaanden van de geëerde mensen waren aanwezig, waaronder de zoon van Hetty Voûte. Hij is dankbaar voor het initiatief om een straat te vernoemen naar zijn moeder, die in Kamp Vught gevangen zat voor verzetswerk. Haar achterkleinkinderen onthulden samen met de burgemeester het informatiebord. De kleinkinderen van Willem Jooren vonden het een speciaal moment. Hun opa was stationsmedewerker in Vught en zag vele gevangenen aankomen en vertrekken en hielp een aantal van hen te ontsnappen. “Hij sprak hier niet veel over. Pas na zijn overlijden werden de verhalen voor ons duidelijker.”

Een bijzondere gast was Jack, speciaal voor de gelegenheid overgekomen uit Amerika. Hij werd als baby door Jo van de Meerendonk en zijn vrouw opgenomen in het gezin omdat hij als Joods kind moest onderduiken. “Jo stond op en keek zijn angsten in de ogen. Zonder hen was ik hier waarschijnlijk niet geweest. Ook vandaag moet weer duidelijk worden dat de vervolging van een groep mensen nooit meer mag gebeuren.” 

Tekst en foto’s ©Lisette Broess

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in