Vandaag (30 december 2021) was burgemeester Roderick van de Mortel te gast bij Sven Kockelmann in het iedere werkdag te beluisteren programma van 11.30 tot 12.00 uur bij NPO Radio1.
Onderwerp: veiligheidssituatie rondom de EBI in Vught.
De transporten van criminelen als Ridouan Taghi en Willem Holleeder vanuit de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught baren burgemeester Roderick van de Mortel grote zorgen. Deze zorg heeft hij bij herhaling bij het kabinet neergelegd.
Van de Mortel maakt zich met name grote zorgen over de transporten van criminele kopstukken van en naar de extra beveiligde gevangenis (EBI) in onze gemeente. Die colonnes van gepantserde auto’s met sirenes geven niet alleen een gevoel van onveiligheid, maar leveren ook onnodige risico’s op. Reden voor hem om te pleiten voor een extra beveiligde rechtbank op het EBI-terrein, zodat er minder transporten nodig zijn.
Demissionair minister Dekker heeft uiteindelijk geluisterd en plannen aangekondigd om verdachten vanuit Vught via videoverbinding te horen; dus geen rechtbank, maar wel horen via videoverbinding.
Digitale rechtbank in de EBI
Burgemeester Van de Mortel: “Ik wilde een stenen rechtbank naast de gevangenis. Maar men heeft mij ervan overtuigd dat een digitale rechtbank in de gevangenis hetzelfde effect heeft en uiteindelijk voor Vught beter is dan een stenen rechtbank”. Argumenten hiervoor zijn het natuurgebied rondom de gevangenis (procedures duren te lang voor de te realiseren rechtbank) en bij grote processen zitten niet alle verdachten in Vught, waardoor extra transportbewegingen plaatsvinden van andere verdachten en van “bewaakte rechters en bewaakte advocaten”. En dat was reden om te kiezen voor een digitale rechtbank. Naar verwacht zal de digitale rechtbank binnen 1,5 jaar gereed zijn.
Tweede ontsluitingsweg gevangenis Vught
Er zal ook nog een tweede ontsluitingsweg worden aangelegd, waardoor transporten niet door de drukke dorpskern van Vught hoeven te gaan. Deze weg zal binnen één jaar gereed moeten zijn.
Extra beveiligde gevangenis Vlissingen
In Vlissingen komen 30 cellen voor zware verdachten (Vught heeft 18 cellen). De gevangenis in Vlissingen is pas in 2027 gereed. Over die lange periode verbaast Van de Mortel zich. Daarover zegt hij verder: “de vraag is of na 2027 de optelsom van Vlissingen en Vught wel voldoende is. We zien een enorme toename van de zwaarste criminaliteit. Volgens rapport van Interpol is 60% van de Europese drugshandel in handen van Nederlandse criminelen”.
Rechtstaat staat onder druk
Het Kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor het bestrijden van de zware criminaliteit. Van de Mortel twijfelt of dit bedrag voldoende is. Waarom slechts 30 cellen extra in Vlissingen? Van de Mortel: “af en toe kijk ik met een dicht geknepen gevoel naar de discussies in de 2e Kamer; want iedereen belijdt met de mond dat ze het onderwerp serieus nemen, maar het is de vraag of ze het echt verinnerlijken, en of ook de middelen en de capaciteit beschikbaar zijn voor deze strijd. Het is ongelooflijk wat hier aan financiën mee gemoeid is. En als die mensen eenmaal vast komen te zitten, dan hebben ze niets meer aan de financiën; het is een strijd die we bijna niet meer kunnen winnen”.
Van de Mortel doet in het interview een oproep aan de politiek om naïviteit los te laten en de strijd tegen de zware criminaliteit nog harder aan te pakken.
Vught en Vlissingen zijn aanvullend
De bedoeling is dat op termijn, als er een geïntegreerde rechtbank/gevangenis in Vlissingen staat, verdachten tot hun veroordeling verblijven in het gevangeniscomplex Vlissingen en na veroordeling kunnen ze dan onder andere in Vught worden geplaatst. Van de Mortel ondersteunt deze aanpak.
Gevangenis Vught is belangrijk voor de werkgelegenheid
In de gevangenis te Vught werken honderden mensen, alsmede bij de toeleveringsbedrijven en leveranciers. De gevangenis is belangrijk voor de werkgelegenheid.
Veiligheidsmaatregelen
Van de Mortel zegt dat hij samen met anderen zijn uiterste best doet om de veiligheid van burgers te garanderen. “Maar er is geen een burgemeester”, aldus Van de Mortel, “die zal zeggen: ik garandeer voor 100% alle veiligheid”.
Het overleg met de Rijksoverheid over alle zaken rondom de gevangenis in Vught is “prima”.
Van de Mortel over het gevaar rondom transporten het komend jaar: “We hebben nu in ieder geval de erkenning van het grote gevaar en het probleem; en dat betekent dat we nu met elkaar aan de oplossing werken en iets realiseren, installeren en bouwen; en dat kost nu eenmaal tijd”.
500 miljoen euro is “een druppel op een gloeiende plaat”
Burgemeester Roderick van de Mortel: “Men moet zich realiseren dat de vermogens van de criminelen tientallen miljarden euro’s betreffen. Het is een ongelijk strijd als wij met een bestaand capaciteitstekort bij de politie slechts 500 miljoen euro hiervoor uitrekken. Het is fantastisch dat het gebeurt, maar is uiteindelijk een druppel op een gloeiende plaat”.
En, “wij hebben ons veel en veel te lang niet gerealiseerd, wat er gaande was, welke economische belangen er mee gemoeid waren, hoe de bovenwereld al lang en breed geïnfecteerd is door de onderwereld. Ik hoop dat we op tijd zijn om de slag te slaan. Er is veel meer daadkracht nodig, dan alleen maar mooie woorden op televisie en radio”.
Het gehele interview van Sven Kockelmann met burgemeester Roderick van de Mortel is terug te luisteren op Radio NPO1.