Met Pinksteren herdenken de christenen het neerdalen of uitstorten van de Heilige Geest over de apostelen. Deze uitstorting van de heilige Geest wordt gezien als de vervulling van Jezus’ belofte dat God de Heilige Geest zou zenden die de apostelen zou steunen in het uitdragen van het geloof.
Eerste Pinksterdag is een feest dat onderdeel is van het christelijke geloof. De datum van deze dag staat niet vast. Het heeft te maken met wanneer Pasen wordt gevierd. Precies 40 dagen na deze datum is het Pinksteren.
Volgens de Bijbel stond Jezus Christus na zijn kruisiging na drie dagen op uit de dood. Het moment van zijn wederopstanding wordt herdacht met Pasen. Na zijn wederopstanding verbleef Jezus Christus nog veertig dagen onder zijn leerlingen. Hij gaf hen mee dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan. Dit opstijgen naar de hemel wordt tijdens Hemelvaartsdag herdacht. Tien dagen na de Hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest tijdens een gebed neer in Jeruzalem. Volgens de Bijbel nam de Heilige Geest een vorm aan van een soort vuur, dat zich in de ruimte verspreidde. Na het uitstorten van de Heilige Geest spraken de discipelen plots allemaal vreemde talen. Mensen op straat hoorden het evangelie in hun eigen taal.
Kerkelijke vieringen in de gemeente Vught
Protestantse gemeente Vught:
Zondag 5 juni, 10.30 uur, Pinksteren, Dienst in de kapel van Reinier van Arkel, Zorgpark Voorburg, voorganger: mevr. Ch. Huijgen
Protestantse Gemeente Helvoirt-Haaren:
Zondag 5 juni, ds. L. van Wingerden, Pinksteren; na de kerkdienst koffiedrinken
Parochie Heilige Edith Stein:
- H. Hartkerk te Vught
Zondag 5 juni, Eerste Pinksterdag, 9.00 uur, Eucharistieviering en kinderwoorddienst 11.00 uur, Eerste Pinksterdag, Hoogmis en kinderwoorddienst m.m.v. Groot Gemengd Koor en Gemengd Koor Vught Zuid Messe Brève, Ch. Gounod t.g.v. 70-jarig priesterjubileum van em. pastoor Norbert Smulders
Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, 11.00 uur, Hoogmis en kinderwoorddienst, m.m.v. Gastkoor ‘Vivente’ uit Venlo met Missa in G, Fr. Schubert - H. Nicolaaskerk te Helvoirt
Zondag 5 juni, Eerste Pinksterdag, 9.30 uur, Eucharistieviering
Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, 9.30 uur, Eucharistieviering - Paulus en St. Janskerk (Vught-Zuid)
Zondag 5 juni, Eerste Pinksterdag, 11.00 uur, Eucharistieviering
Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, geen viering - St. Lambertuskerk
Zondag 5 juni, Eerste Pinksterdag, 9.30 uur, Eucharistieviering / Pinksterblomviering
Maandag 6 juni, Tweede Pinksterdag, geen viering
Sjavoeot (het Joodse Wekenfeest)
Bijna op hetzelfde moment als de christenen Pinksteren vieren, viert het Joodse volk het Wekenfeest. Dit feest was oorspronkelijk een oogstfeest om God te danken voor de oogst. In de synagoge is de herinnering duidelijk aanwezig. Op het Wekenfeest is de synagoge versierd met bloemen, vooral de plaats waar uit de Tora wordt gelezen.
De Sjavoeot (Wekenfeest) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang wanneer volgens de joodse kalender een nieuwe dag begint, dit is op zaterdagavond 4 juni 2022.