Home Algemeen Oversteek

Oversteek

N65 foto Ger Posthuma

Peter Corvers

Inwoners uit Vught willen dat bij het kruispunt De Bréautélaan-Martinilaan een fietstunnel komt. Dat blijkt uit een onderzoek onder inwoners van Vught, Helvoirt en Cromvoirt waaraan 1753 inwoners meededen. De gemeente Vught heeft aan de inwoners gevraagd welke maatregelen voor de N65 het best kunnen worden genomen. 57 procent van de deelnemers aan die enquête vinden een fietstunnel bij de De Bréautélaan-Martinilaan noodzakelijk voor een veiliger oversteek van de weg. Voor Helvoirt vindt 45 procent een fietstunnel een adequate oplossing voor de onveilige N65.

De fietstunnels zijn een van de suggesties van inwoners om de N65 veiliger te maken. Het Rijk, de provincie, Vught en Oisterwijk willen geen jaren wachten totdat de stikstofproblemen zijn opgelost die het ambitieuze plan van een verdiepte ligging in 2022 in de weg stonden. De Raad van State veegde toen het plan van tafel om over een lengte van ruim zes kilometer de weg verdiept aan te leggen waarbij alle gelijkvloerse kruisingen en stoplichten verdwijnen. Vooral stikstof. Was de oorzaak. 

In Helvoirt zijn er eerder concrete plannen op tafel gelegd voor een fietstunnel. Vanaf pakweg 2009 is daarover veel gediscussieerd zoals ook over een fietsbrug over de N65. Een fietstunnel in Helvoirt was niet onomstreden. Het hoogteverschil tussen de bestaande weg en de beoogde tunnel maakt een flinke U-bocht noodzakelijk om dat hoogteverschil te overbruggen. Ook waren er bezwaren vanwege sociale onveiligheid zoals bij veel tunnels. Maar dat idee werd in 2018 overbodig toen het Rijk, de provincie, Vught en de voormalige gemeente Haaren samen 37 miljoen euro extra op tafel legden (bovenop de 108 miljoen die er al lag) voor een verdiepte ligging van de kruisingen in Helvoirt en die bij de Boslaan/Vijverbosweg in Vught.

Maar nu dat plan van tafel is blijft een fietstunnel zowel bij de De Bréautélaan-Martinilaan als in Helvoirt altijd beter dan de huidige situatie. Vooral de oversteek van vele scholieren, veelal op weg naar het Maurick College, vereist maatregelen. Maar los van de vraag of er nu een fietstunnel moet komen: het plan maakt weinig kans. Zo’n tunnel past niet in het plan van de verdiepte ligging van de N65, een voorwaarde van het Rijk. De fietstunnel moet weer worden verwijderd als de verdiepte ligging alsnog doorgaat. Ook de kosten, 3,9 miljoen euro, per tunnel, mogen niet betaald worden uit de 180 miljoen euro die is gereserveerd voor de verdiepte ligging. Een extra hobbel dus. Fietstunnels zullen er dus niet komen.

Het plan voor de verdiepte ligging op alle kruisingen van de N65, zowel in Vught als in Helvoirt, blijft de beste oplossing voor de onveilige situatie. De Vughtse politiek moet zich sterk blijven maken voor dit plan. Al kan dat pas worden opgepakt vanaf 2030 als het megaproject van het spoor in Vught is afgerond. Dan zijn hopelijk ook de stikstofproblemen opgelost hoewel twee recente gerechtelijke uitspraken de stikstofellende er niet minder op maken.