Oud-premier Dries van Agt is maandag 5 februari op 93 jarige leeftijd in zijn woonplaats Nijmegen overleden. Van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. De begrafenis heeft in besloten kring plaatsgevonden.
Dries van Agt is een voormalig politicus en jurist. Hij werd op 2 februari 1931 in Geldrop geboren. Van Agt was lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), en later van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en leidde als premier van 1977 tot 1982 drie kabinetten Van Agt.
Van Agt begon zijn politieke carrière als lid van de Katholieke Volkspartij (KVP) en was minister van Justitie van 1971 tot 1977. Als premier stond hij bekend om zijn betrokkenheid bij internationale kwesties, zoals de onderhandelingen over de Europese Economische Gemeenschap (EEG) en de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten.
Toen Dries van Agt eind 1976 de eerste lijsttrekker van het CDA werd, verklaarde hij: “Wij buigen niet naar links en wij buigen niet naar rechts”. Daarmee positioneerde Van Agt de toen nog nieuwe opgerichte partij CDA in de traditionele middenpositie van de voormalige confessionele partijen.
Van Agt kreeg als jong minister bekendheid vanwege zijn pleidooi voor en het politieke debat over de vrijlating van de drie van Breda, drie Duitse oorlogsmisdadigers. Hij vond dat ze al lang genoeg hadden vastgezeten en dat er ruimte moest zijn voor vergeving en verzoening.
Van Agt was als minister van Justitie nauw betrokken bij de beëindiging van een bezetting van een trein door Molukkers op 2 december 1975 in het dorp Wijster (Drenthe). Een groep van negen gewapende Molukse jongeren, die deel uitmaakten van de Zuid-Molukse gemeenschap in Nederland, kaapte een intercitytrein met ongeveer vijftig passagiers aan boord. De kaping duurde ruim drie weken en eindigde op 14 december 1975 met een gewelddadige beëindiging door de Nederlandse autoriteiten. Bij de bevrijdingsactie kwamen zes kapers en twee passagiers om het leven.
Na 1983 bekleedde Van Agt de functie van commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Brabant. Hij maakte zijn termijn echter niet volledig af. Hoewel Van Agt actief en vastberaden te werk ging in de provincie, veroorzaakte zijn onafhankelijke optreden irritatie bij de gedeputeerden. Zelf omschreef hij het ambt van Commissaris van de Koningin in Brabant als ‘deerniswekkend’. In 1987 nam hij ontslag om een diplomatieke positie bij de Europese Gemeenschap te aanvaarden.
Van 1983-1987 woonde Van Agt in de gemeente Vught op het landgoed Beukenhorst (circa 200 ha. groot).
Op latere leeftijd was Van Agt actief betrokken bij verschillende internationale organisaties en zette hij zich in voor mensenrechten en vrede. Hij is ook bekend om zijn kritiek op het Israëlische beleid ten opzichte van de Palestijnen.
Van Agt heeft verschillende boeken/publicaties geschreven en was tot op late leeftijd actief in het publieke debat. Hij stond bekend om zijn uitgesproken meningen en zijn vermogen om complexe kwesties in zijn typisch eigen woordgebruik te benoemen en te analyseren.