In Vught heeft de Tweede Wereldoorlog diepe sporen nagelaten. Er is dan ook elk jaar veel belangstelling voor de officiële Dodenherdenking op 4 mei en de diverse herdenkingen die op deze dag in Vught, Helvoirt en Cromvoirt plaatsvinden. Om 20.00 uur is de Nationale Herdenking op de fusilladeplaats, waar een aantal organisaties en nabestaanden kransen en bloemen leggen.
Het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk-Dinther en de gilden Sint Barbara-Sint Sebastiaan en Sint Catharina uit Vught openen de stoet, gevolgd door het gemeentebestuur, de vertegenwoordiging van ambassades en de provincie Noord-Brabant, de raad van toezicht en vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught, de afgevaardigden uit België, de nabestaanden, de verzetsorganisaties, de geestelijke en militaire autoriteiten, OTC-genie en Scouting JEEP Vught-Zuid. Overige belangstellenden kunnen zich vervolgens aansluiten. De stoet zet zich om ongeveer 19.20 uur in beweging (of zoveel eerder of later naar gelang het aantal belangstellenden). De gemeente Vught verzoekt u vriendelijk tijdens de tocht naar de fusilladeplaats stilte in acht te nemen.
Dodenherdenking
19.59 uur: “The Last Post”
20.00 uur: Twee minuten stilte
20.02 uur: Vendelgroet door de drie gilden
Na de vendelgroet worden de kransen gelegd.
Volgorde kranslegging
1. Gemeentebestuur Vught
2. l’Amicale Belges des Prisonniers Politiques du Camp de Vught
3. Gemeente Boutersem
4. Belgische Ambassade
5. Oekraïense Ambassade
6. Provincie Noord-Brabant
7. B.O.S.S. Nederland (Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers)
8. Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers
9. Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant
10. Katholieke kerk en Protestantse gemeente Vught
11. Stichting Nationaal Monument Kamp Vught
12. OTC Genie Vught
13. Scouting Jeep Vught-Zuid
Vervolgens kunnen de overige aanwezigen hun bloemen bij het monument leggen. Hierna volgt de afmars door de gilden, gevolgd door het gemeentebestuur en de overige aanwezigen. De stoet wordt ter hoogte van ‘Brasserie 155’ ontbonden.
Bron gemeente Vught