De opbrengsten van energie die lokaal wordt opgewekt, moeten ten goede komen aan de lokale Vughtse inwoners. Voor de gemeenteraad was dit donderdag 13 juli een hamerstuk. Het college laat nu in beeld brengen wat de kosten en risico’s zijn die de gemeente heeft bij de voorbereiding van projecten voor grootschalige energieopwekking. Wat gaat dit betekenen voor de Vughtse inwoners? Deze vraag werd aan wethouder Toine van de Ven gesteld in het actualiteitenprogramma Blikveld van zaterdag 15 juli. Ook werd stil gestaan bij de 7000 bomen die in het buitengebied van Vught worden aangeplant.
Zelf als gemeenschap energie opwekken
Wethouder Toine van de Ven wil samen met inwoners en bedrijven de energie in de gemeente Vught anders opwekken. Daarbij wordt gekeken naar windmolens en/of zonneparken. Er is volgens Van de Ven geld mee te verdienen. En de bedoeling is om dit geld vervolgens in de Vughtse gemeenschap te investeren. Dus geen geld naar investeerders, maar de hele Vughtse gemeenschap moet daarvan kunnen profiteren. En dit kan via het zgn. Klimaatfonds.
Klimaatfonds
Met het klimaatfonds zijn nuttige investeringen mogelijk: woningen van het gas halen, isolatieprogramma’s met subsidie steunen, aan inwoners via het fonds goedkope energie leveren, ed.
Zelf investeren
Inwoners en ondernemers worden ook uitgedaagd door te investeren om van het lokale energiebedrijf eigenaar te worden. De wethouder streeft naar 100% lokaal eigendom. Een mooie ambitie die in de praktijk moeilijk haalbaar is. Maar het streven is er.
Concreet betekent meedoen, dat je eigenaar bent van de opgewekte energie. Natuurlijk doen andere investeerders mee, maar het eigendom blijft bij de lokale gemeenschap.
Voor iedereen in gemeente Vught
Het streven is om iedereen te laten meeprofiteren. Niet iedereen kan en/of heeft de mogelijkheid om mee te investeren. Eigendomsrecht is niet nodig om mee te profiteren van de energieopbrengst.
Het eigendom ligt bij een groep/combinatie van inwoners, ondernemers en overheid. Zij zorgen voor de financiering. Niet het individu is eigenaar, maar de groep is eigenaar.
Investeerders krijgen rendement op hun financiële lening. Het geld dat overblijft, d.w.z. de netto opbrengst, blijft voor de gemeenschap beschikbaar.
Borgen van lokaal eigendom
De grootste puzzel is, aldus wethouder Toine van de Ven, om een dergelijk project juridisch dicht te timmeren, d.w.z. om dit goed te regelen. Veel zal in regelgeving worden vastgelegd. Bijvoorbeeld, als iemand c.q. een bedrijf vraagt om een zonneveld aan te leggen, dan dient de regelgeving zodanig te zijn, dat deze regelgeving borgt c.q. inhoudt de verplichting tot lokaal eigendom.
Dit is belangrijk. Immers, bij het opwekken van energie door de lokale gemeenschap kan het om hele grote financiële bedragen (tot in de miljoenen euro’s) gaan.
Locaties
Wethouder Toine van de Ven verwacht op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde zoekgebieden dat na de zomer de eerste tussentijdse onderzoeksresultaten bekend zijn van mogelijke locaties voor windmolens en/of zonneparken. Eind dit jaar / begin volgend jaar worden de definitieve uitkomsten van dit onderzoek verwacht.
Het gehele interview met wethouder Toine van de Ven is te beluisteren via onderstaande link.
Blikveld, zaterdag 15 juli 2023
Presentatie: Berry van de Water en Peter Corvers
Techniek en muziek: Ralph van Dongen
Gastvrouw: Rona Pietersen
Hi there! This blog post could not be written much better!
Looking through this article reminds me of my previous roommate!
He continually kept talking about this. I’ll forward this information to
him. Pretty sure he’ll have a great read. Many thanks for sharing!