Zaterdag jl. hebben zo’n 30 amateurarcheologen uit Vught en de wijde omgeving in de Gement gezocht naar mogelijke overblijfselen van de binnenste linie die Frederik Hendrik daar in 1629 heeft aangelegd. Bij het beleg van ‘s-Hertogenbosch speelde dit waterstaatkundig project toen een belangrijke rol. Door het water uit de Dommel en de Aa om ’s-Hertogenbosch heen te leiden, kon hij het moeras om die stad droogleggen en op 13 september 1629 de stad innemen.
Een deel van die dubbele linie liep door de Gement naar Deuteren. Eerder, in oktober 2023, is er onderzoek gedaan naar de buitenste linie. In dat weekend namen er ruim 200 mensen, waarvan de helft kinderen, deel aan het onderzoek. Met grondradar, metaaldetectoren en grondboren is de ondergrond systematisch in kaart gebracht. Er werden toen meer dan 300 ‘vondsten’ gedaan: musketkogels, kanonskogels, gespen van uniformen en meer. Ook met graafwerk (sleuven) kon de precieze locatie van die buitenste linie toen worden bepaald.
Ook deze keer zijn er meer dan 350 ‘vondsten’ gedaan. Deze worden nu door een professioneel archeologisch instituut (BAAC) onderzocht om de aard en de oorsprong ervan te kunnen vaststellen. Ongetwijfeld over enige tijd weer te zien in het Vughts Museum.
Rijke oorlogsgeschiedenis van Vught
Dit keer was er geen brede publieksdeelname, maar werden de metaaldetectoren bediend door amateurarcheologen van Heemkundekringen uit de hele regio. De stichting Erfgoed Vught heeft samen met BAAC en Erfgoed Brabant op verzoek van de gemeente Vught dit onderzoek uitgevoerd. Aanleiding was dat de locatie waar het onderzoek is uitgevoerd een nieuwe bestemming krijgt: volkstuinen. Dit als vervanging van de, vanwege grondvervuiling afgekeurde, naastgelegen volkstuinen in de Gement. En weer is een stukje van de rijke oorlogsgeschiedenis van Vught beter in kaart gebracht. Een sterk staaltje van samenwerking tussen vrijwilligers en professionals en van de gemeente en Vughtse erfgoedinstellingen.
Bron: Jozef Kok/Stichting Erfgoed
Impressiefoto’s Stichting Erfgoed


