Vervolg ‘Je bent pas een Vughtenaar’ op bezoek bij Zionsburg (1)
Koetshuis
Het uit 1882 stammende koetshuis op landgoed Zionsburg is in ere hersteld en in 2016 officieel heropend. Tijdens een brand in 2006 is het koetshuis met garage door brand beschadigd geraakt. Het prachtige gerestaureerde koetshuis is opgetrokken in neo-renaissancestijl met rijke ornamenten en vensternissen, afgesloten met smeedijzeren roosters met in het midden de initialen van de familie Marggraff. Helaas was het ook deze keer nog niet mogelijk het prachtige Koetshuis met een paardenstal met 4 boxen en ruiven te bezichtigen.
Kelder opgegraven
“Tijdens graafwerkzaamheden hebben we hele oude natuurstenen gevonden. Zo is er een kelder gevonden uit 1700, daar hebben we nu omheen gebouwd. Tegenover de kelder vonden we een (kruip)kelder met een tegelvloer uit 1600, dat was een grote verrassing”, weet de aannemer te vertellen. De kelder bestaat voornamelijk uit gemetselde IJsselsteentjes. De (geheime)kelder zal op het landgoed een mooi plaatsje krijgen.
Landgoed en openstelling
Het prachtige groenrijke park is sinds 1945 nauwelijks onderhouden. Inmiddels is begonnen met het verwijderen van gevaarlijke en overtollige takken, bomen, het snoeien van struiken en bosranden langs de straatkant. Daarnaast zijn de vijvers en grachten schoongemaakt en uitgegraven. Na 2022-2023 zal het gehele park worden aangepakt. De bedoeling is dat het landgoed af en toe opengesteld wordt voor publiek, zoals Monumentendag en misschien een paar keer per maand. Maar dat is nog niet zekerheid te zeggen.
De brug met houten vlonder in het park heeft zijn laatste tijdperk meegemaakt. “De zusters Marggraff bezitten recente foto’s van de brug, maar we zijn in afwachting van een reactie, zodat we de brug kunnen herbouwen,” aldus Van Houwen.
Hekwerk tegenover de Lambertustoren
De oude hoofdingang tegenover de Lambertustoren is volledig hersteld.
Het bruggetje over de gracht met smeedijzeren hekwerk en pilaren geven de charmes van de ingang weer. Het bruggetje, dat voorheen geen leuning had, is in dezelfde stijl als het hekwerk op maat gemaakt. De 2 stenen pilaren zijn gerestaureerd met speciaal gebakken stenen en afwijkende blokken opgemetseld. “De leeuwtjes op de pilaren zijn nagemaakt door beeldhouwers. Op de rug en poten zie je elk ribbetje en spier van de leeuw. Dat is vakwerk, dan ben je een echte kunstenaar,” zegt Thomas Houwen.
Dat de toegang voorlopig gesloten blijft, is te zien aan de betonnen blokken, die de toegang blokkeren aan de Helvoirtseweg, vermoedelijk zal dit een in- en uitgang kunnen worden voor voetgangers en fietsers. Aan de straatkant is niet te zien, maar wel hoorbaar dat op het landgoed gewerkt wordt, volgens enkele bewoners aan de Helvoirtseweg.
Nieuwbouw Parva Domus
Iedereen kent Parva Domus aan de Taalstraat wel. In 1620 werd het bewoond door een adellijke familie, later werd het huis een herberg. Daarna werd het pand opgesplitst in 2 woonhuizen en kwam het pand in bezit van landgoed eigenaar Ewald Marggraff. Na verwaarlozing is het pand in 1993 gesloopt.
De bedoeling is daar een tweetal woningen te realiseren in dezelfde bouwstijl als de huidige woningen in de Taalstraat.
Impressiefoto’s 2019-2020
[…] van het torentje op het stenen metselwerk in oude stijl. Lees ook op bezoek bij Zionsburg 1 en op bezoek bij Zionsburg 2Impressiefoto’s van het plaatsen van het markante torentje op villa […]