Home Algemeen Op bezoek bij Zionsburg (1)

Op bezoek bij Zionsburg (1)

Dronebeeld Zionsburg ©Hans Stakenburg

Voor de 4e maal in 5 jaar tijd gingen beheer en leden van Facebookpagina ‘Je bent pas een Vughtenaar’ op stap naar het indrukwekkende landgoed Zionsburg, waar ze een rondleiding kregen van Thomas Houwen van Van Hoven & Oomen, de Rentmeesters en Bertie Geurts van Van Dinther Bouwbedrijf uit Schaijk. De Marggraff Stichting heeft 3 jaar geleden het dagelijks beheer en exploitatie van onroerende zaken uitbesteed aan Van Hoven & Oomen Rentmeesters na de beheerders Bevort.

Dat de rondleiding op landgoed Zionsburg niet alleen voor ouderen is, is bewezen. De heren voerden een gemêleerd en gezellig gezelschap door de bosrijke omgeving met gebouwen, al dan niet in de steigers. De gebouwen op het landgoed bestaan uit het landhuis (hoofdgebouw), een orangerie met koepel en een koetshuis met paardenstallen en enkele verwaarloosde kassen.

Herbouw Zionsburg
Het kolossale hoofdhuis, dat in 2003 tot de grond afbrandde en het leven kostte aan Ewald Marggraff, wordt heel consciëntieus herbouwd. Na de brand vertoonde de prachtige villa uit 1882 nog enkel de contouren.

In 2019 startte aannemersbedrijf Van Dinther, met de wederopbouw van  Zionsburg. Het bouwbedrijf heeft veel ervaring in restauratiewerk van kerkgebouwen. Tijdens de herbouw van Zionsburg zijn restanten gebruikt van het vorige huis. Gestart werd met de bouw van een immens grote kelder, waarin onder andere installaties worden geplaatst om het pand, met een inhoud van 3000 m3, energieneutraal te maken.

De binnenkant is geheel teruggebouwd, maar wel van staal en beton. De constructie staat op dit moment los van de buitenkant en zal later worden verankerd. De buitenkant wordt voor de volle 100% gerestaureerd en hersteld n.a.v. tekeningen, die gedeeltelijk nog aanwezig zijn uit de periode van Van Nieukerken uit 1882. De binnenkant op de begane grond zal in dezelfde stijl worden teruggebouwd terwijl de 1e en 2e verdieping naar keuze zal worden ingedeeld.

De bijzondere bakstenen buitenmuur, die allen een afwijkende maat hebben, zijn niet meer leverbaar. De bakstenen waren van hoogwaardige kwaliteit afkomstig uit de Eifel. “De bakstenen worden apart gemaakt bij een klein steenfabriekje,” weet Bertie te vertellen. Er zijn 40 tot 50.000 duizend stenen nodig in verschillende diktes, bijzondere vormen en schuine kantjes. De stenen ondergaan een apart behandelproces. Ze moeten net zoals vroeger handmatig worden gemaakt. Elke steen heeft een karakteristieke uitstraling en hebben onregelmatigheden. Zo moet de substantie in een grotere mal, omdat de steen krimpt. Om het vocht eruit te krijgen worden ze eerst natuurlijk gedroogd, gekeerd en gedraaid, daarna worden ze kunstmatig gedroogd. Een steen kost ongeveer 10 -12 euro per stuk.

Van Dinther vervolgt “niets is recht, niets is gelijk! Elke steen moet aansluiten op het bestaande werk. Ook heeft elke vensteropening een afwijkende maat. Daarnaast heeft elke gevel zijn eigen baksteen. Er zijn 3 varianten gevelstenen, want elke gevel heeft zijn eigen vervuiling.

De vloer van de vijfhoekige serre is inmiddels gestort met daarboven een gevelbeeld (Pangod), maar is door de steigers nauwelijks te zien. Deze is geheel nagemaakt aan de hand van foto’s en tekeningen. Enkele maanden geleden is het bijzondere en zware beeld op zijn plaats gehesen en ter bescherming volledig ingepakt.

Financiën
“Alles wordt uit eigen middelen gerestaureerd. Er wordt (nog) geen subsidie gegeven. De grootgrondbezitter Ewald Marggraff bepaalde in zijn testament, dat zijn bezittingen tenminste 200 jaar in stand moet worden gehouden”, memoreert Van Dinther.

Bestemming Zionsburg
Zionsburg zal na het gereedkomen een maatschappelijke bestemming krijgen; een soortgelijk idee van Villa Pardoes, een huis voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die af en toe een weekje op vakantie kunnen. Een mooi initiatief van de dames Marggraff.
Impressiefoto’s

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in