Home 80 Jaar Bevrijding Maurick College geeft vrijheid door

Maurick College geeft vrijheid door

Foto: Lisette Broess-Croonen

Het Maurick College heeft een speciaal project gemaakt van het thema 80 jaar vrijheid, genaamd ‘Vrijheid geef je door!’. Op verschillende locaties in Vught zijn de kunstwerken te zien die de leerlingen maakten.

Sammy Frankenhuis (40) (Culturele en Kunstzinnige Vorming) en Meike Weisfelt (46) (Kunst en beeldende vormgeving) zijn twee van de docenten die het project in hun lessen vormgeven. “We werken regelmatig samen met Nationaal Monument Kamp Vught en daaruit is het idee voor het project over vrijheid ontstaan. Later kwam Plaza Cultura ook bij ons naar aanleiding van de theatervoorstelling TERECHT die binnenkort getoond wordt. Een voorstelling die gaat over ons strafrechtsysteem en identiteit, vrijheid of juist het ontbreken daarvan. Hiermee konden we het begrip vrijheid ook naar het heden trekken. Zo is het project zich steeds verder gaan ontwikkelen.”

Iedere jaargang van elk niveau (met uitzondering van de brugklas) heeft zijn eigen invulling van het project. Allen in één van de deelnemende vakken. “Naast het eerder genoemde CKV en Kunst en beeldende vormgeving zijn dat Geschiedenis, Nederlands, Muziek en Handvaardigheid. De projecten kunnen zich uiten in bijvoorbeeld het schrijven van brieven, dans of het maken van posters en foto’s.”

Hoe ervaar je vrijheid?

Doelstelling van de opdrachten is ‘hoe ervaar je vrijheid’. Sammy: “Dat kan je vanuit verschillende oogpunten benaderen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Met 4 vwo gaat het meer over de theatervoorstelling TERECHT. Zij hebben daarna de mogelijkheid om het thema van de voorstelling te gebruiken voor de verwerking van hun ‘vrije’ eindopdracht over vrijheid. Het startpunt voor 4 Havo zijn de verhalen van Kamp Vught. Ik ben voor het project met mijn klassen naar de expositie ‘Kruispunt Vught’ in Nationaal Monument Kamp Vught gegaan, waar verschillende verhalen verteld worden. Deze klassen werken met een fotografieproject, geïnspireerd op het verhaal van Fanny Philips. Hiervoor hebben we medewerking gehad van Irma Bulkens.”

Bulkens is fotografe en geeft ook les in dat vak. Daarnaast is ze als zzp’er werkzaam bij Plaza Cultura. Ze ontwikkelde de opdracht voor 4 Havo. “De leerlingen mochten uit twee mogelijkheden kiezen. Het verwerken van twee foto’s in één foto of een tweeluik. In alle gevallen moesten de leerlingen zelf (deels) ook op de foto staan en het moest over vrijheid of onvrijheid gaan. Hoe ze dat thema verbeeldden, mochten ze zelf weten. Er zijn hele bijzondere foto’s uitgekomen. Het resultaat is te zien in diverse etalages in het centrum van Vught én in de Lambertuskerk. Deze heeft hiervoor speciaal aangepaste openingstijden. Deze zijn te vinden op de website van de kerk.”

Bezoek aan NM Kamp Vught

Ook Meike is met leerlingen naar Kamp Vught gegaan. “Het cluster van 5 Havo en 5/6 Vwo start met dit bezoek aan het thema vrijheid en herdenken. Ze worden niet alleen herinnerd aan het verleden, maar ook aangespoord om bij te dragen aan een vreedzame en rechtvaardige samenleving. Ze mogen dit op hun eigen manier vertalen in een kunstwerk. Sommigen kiezen voor een tekening of schilderij, maar er zijn ook maskers en een jas gemaakt. Ik merk dat de combinatie met de bezoeken aan Kamp Vught indruk maken. Daardoor krijgen de leerlingen meer besef van vrijheid. Ook betrekken ze het op Vught zelf, waarin ze dingen gaan herkennen die ze geleerd hebben. Door de opdrachten te koppelen aan Kamp Vught blijft het ook beter hangen. Ze zijn heel erg enthousiast. Enkele van de werken zijn te zien in DePetrus en in Nationaal Monument Kamp Vught.” Op die laatste locatie is ook een expositie van leerlingen van de tweede klassen. Die hebben keramiekwerken gemaakt van vleugels.

Nadenken over vrijheid

De docenten vinden het belangrijk om aandacht aan het thema te besteden en nu met 80 jaar vrijheid is dat een extra goede gelegenheid. “Als docent is het noodzakelijk en het is ook onze taak,” aldus Meike. “En wij zijn dan ook meteen docenten die helemaal losgaan. Mijn opa was joods, maar dat voel ik niet eens zo sterk. Ik vind het vooral belangrijk om vrijheid ook naar de toekomst te brengen. Sammy vult aan: “Sinds ik kinderen heb, denk ik er zelf meer over na. Wij wonen in een land met relatief veel vrijheid. Het is goed om je dat af en toe te beseffen en de leerlingen verder te laten nadenken over het thema.”