Home Algemeen Kunstenares Marianne Bremers overleden

Kunstenares Marianne Bremers overleden

Zondagavond overleed de Helvoirtse kunstenares Marianne Bremers. Ze werd onwel achter het stuur in een Bossche parkeergarage en reed daarna tegen een metalen afzetting. Marianne Bremers is 76 jaar geworden.

Marianne maakte samen met haar echtgenoot Jean vooral bronzen beelden. “Een ontzettend lief mens”, zegt een buurtbewoner over Marianne. “Toegankelijk voor iedereen, goedlachs. Ze kon heel goed luisteren.”

Marianne Deiman leerde Jean Bremers (1935), van geboorte Maastrichtenaar, begin jaren zestig kennen toen hij een kamer zocht in Vught bij haar ouders. Ze trouwden in 1965 en kregen een zoon.

In haar vak was ze onafscheidelijk van haar man Jean. Het echtpaar volgde opleidingen aan kunstacademies in ‘s-Hertogenbosch, Amersfoort en Tilburg. Ook volgden beiden een studie kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Voordat ze in de jaren tachtig naar Helvoirt verhuisden maakten ze hun eerste kunstwerken in Den Bosch. Daar gaven ze ook les in handvaardigheid aan het Sint-Janslyceum.

Vanaf hun verhuizing naar Helvoirt, in de jaren tachtig, waar ze een groot atelier hadden, ging het echtpaar verder als zelfstandige kunstenaars. Ze maakten figuratieve bronzen plastieken beelden, vooral mens- en dierfiguren waarbij de suggestie van beweging een rol speelt. Het echtpaar signeerde als JeanMarianne Bremers en/of met het JMB. 

De bekendste kunstwerken in Helvoirt zijn Vincent van Gogh en de Zaaier. Maar ook in andere, vooral Brabantse plaatsen is hun werk terug te vinden. In de Sint Jan werd onlangs een beeld van paus Johannes Paulus II ingezegend, ontworpen door Bremers.

In september 2016 onthulde burgemeester Van de Mortel een bronzen beeld,  ontworpen en gemaakt door kunstenaarsechtpaar Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt. Het bronzen beeld is bedoeld als verbinding van het nieuwe en het bestaande Vughtse Hart. Het prachtige bronzen beeld is te bewonderen op het plein tegenover DePetrus.

Marianne Bremers deed ook vrijwilligerswerk voor de Nicolaasparochie in Helvoirt. Ze was, samen met Jean een trouw kerkganger. Het kunstzinnige echtpaar hield aan huis op gezette tijden bijeenkomsten over hun vak voor geïnteresseerden uit de omgeving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in