De een draagt kleding één keer en de ander tot op de naad. Is de kleding nog goed en schoon, gooi het dan niet weg, je kunt er een ander blij mee maken. Er zijn verschillende opties om kleding en textiel in te leveren. Bijvoorbeeld bij een tweedehandswinkel, liefdadigheidsinstelling of de gemeente, in daarvoor bestemde textielbakken én de Milieustraat. Of vraag aan familie of vrienden of zij de kleding willen hebben.
Misschien heb je ze al gespot, de rode containers op de Ring. Tegenover de Boerenbond en de Action staan een viertal rode kledingcontainers. Tweemaal in de week worden de containers geledigd. De chauffeur van MG Recycling laat weten dat deze kleding wordt gesorteerd en naar vluchtelingen gaat. Zo krijgt kleding een tweede leven en maak je mensen, die niets hebben, blij.
Meer dan 800 kg
Er wordt veel kleding gedeponeerd, maar ook materialen die niet thuishoren in de textielcontainers zoals kussens en dekbedden. Hoewel de 4 containers op de Ring 2x in de week worden geledigd, zitten ze altijd vol, geeft de chauffeur volmondig toe. “Er gaat 100-150 kg, dat zijn ongeveer 9 vuilniszakken, aan textiel in iedere container. Dat zijn zo’n 600 kg per week. Een nadeel is dat sommige mensen zakken textiel uit de containers trekken.”
Er is tot op heden nog veel onduidelijkheid over wat er in de kledingcontainer mag. Textiel, met name kleding, moet schoon en droog zijn. Om de kleding te beschermen tegen vocht en vuil is het belangrijk dat je het in een gesloten zak doet. Bind de zakken dicht. Schoenen mogen er ook in. Bind deze dan wel aan elkaar, zodat ze per paar samen blijven. Is de container vol: neem wat je erin wilde doen weer mee naar huis en breng het een andere keer. Dump alleen in de container en niet ernaast.