Tijdens de 4 mei-herdenking bij het Nationaal Monument Kamp Vught zijn er bijdragen van onder anderen Corinne Heyrman (spoken word), Peer Wittenbols (auteur van een theatermonoloog) en Huub van der Lubbe, die vertelt, een gedicht voordraagt en zingt. Ceremoniemeester Koos Theuws geeft in Blikveld een toelichting op het programma en vertelt of er die dag nog andere activiteiten gepland staan.
Het programma van de dodenherdenking in Vught en Helvoirt is als volgt:
Rond 9.00 uur worden op de volgende plaatsen in stilte kransen gelegd:
- Monument Sachsenhausen in het Reeburgpark;
- Indië-monument in het O.L.Vrouwe park;
- Algemene begraafplaats bij de graven van de gesneuvelde (Britse) militairen;
- Begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt;
- Monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 (Isabellekazerne).
Om 14.00 uur begint op het terrein van NM Kamp Vught een openbaar herdenkingsprogramma met een tocht naar de asputten. Deze herdenking wordt georganiseerd door Stichting Nationaal Monument Kamp Vught.
Avondprogramma Herdenking
18.00 uur: Kranslegging in de Lambertustoren bij de gedenkplaats met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren met medewerking van het Lambertuskoor uit Cromvoirt en dorpsdichter Michiel Hordijk.
18.25 uur: Kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station, vanwaar ruim 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen zijn weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen.
- 2 minuten stilte
- Kranslegging
- Met zang van Jasmijn Fahrenfort
18.40 uur: Kranslegging bij het monument voor het NS-station, ter gedachtenis aan de politieke gevangenen uit België, die in Kamp Vught zijn omgebracht of van daaruit op transport zijn gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland.
- Taptoe-signaal
- 2 minuten stilte
- Kranslegging
- Met zang van Jasmijn Fahrenfort
19.20 uur: Vertrek stille tocht naar de fusilladeplaats vanaf het parkeerterrein voor Brasserie 155 aan de Loonsebaan.
20.00 uur: Dodenherdenking en kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.
Herdenking in Helvoirt
Namens de gemeente en de pastoors van beide plaatselijke kerken, nodigt stichting Comité Helvoirt alle inwoners uit voor de Dodenherdenking in Helvoirt.
19.00 uur: Herdenkingsdienst in de Sint Nicolaaskerk te Helvoirt.
19.45 uur: Vertrek stille tocht naar het oorlogsmonument aan de Torenstraat onder begeleiding van Harmonie Kunst Adelt.
20.00 uur: Dodenherdenking en kranslegging bij het oorlogsmonument.