Direct na de Russische inval van Oekraïne in februari 2022 reist journalist en schrijver Olaf Koens af naar het land waar hij in de jaren ervoor al zo vaak geweest was om verslag te doen van de oorlog. Op donderdag 26 oktober (aanvang 20.00 uur) vertelt Koens in Nationaal Monument Kamp Vught over zijn ervaringen in brandhaard Oekraïne aan de hand van zijn boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’, dat dan precies één jaar en één dag eerder is verschenen.
Wanneer Rusland buurland Oekraïne binnenvalt en miljoenen mensen het land ontvluchten, reist Koens in tegengestelde richting, dwars door een land vol bittere en blijmoedige ontmoetingen. Hij spreekt familie en vrienden, hij reist langs frontlinies, veldhospitalen en mortuaria. In een uitpuilende evacuatietrein realiseert Koens zich dat hij van niemand weet hoe ze heten. Hij neemt een besluit: voortaan vraagt hij aan iedereen die hij ontmoet wie ze zijn en wat ze drijft. Zijn ontmoetingen met de Oekraïense bevolking zijn samengekomen in het boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’: een pijnlijk maar ook hoopvol, persoonlijk portret van een oorlog van een land en een volk in verzet.
‘Extreme gebeurtenissen’
De Volkskrant over het boek: “‘Alle Oekraïners die ik ken’ had ook ‘Oekraïens dagboek’ kunnen heten. Het is alsof we elke avond met Koens op zijn hotelkamer zitten, waar hij in sneltreinvaart de balans opmaakt van wéér een dag waarin extreme gebeurtenissen elkaar opvolgden. (…) Koens maakt de oorlog persoonlijk en neemt de lezer overal mee. Het meest bij de keel grijpen de door hem vertaalde sms’en van een 17-jarig meisje dat haar vader bleef schrijven, ook nadat het bericht was gekomen dat hij was gesneuveld: ‘Hallootjes… Je heb dus nooit meer gebeld… We houden heel erg veel van je papa.”
Olaf Koens
Olaf Koens (1985) is schrijver en journalist. Als correspondent voor RTL Nieuws doet hij verslag van brandhaarden over de hele wereld, het meest recent vanuit Israël. In 2015 werd Koens voor zijn berichtgeving vanuit Rusland en Oekraïne over de annexatie van de Krim en het neerhalen van vlucht MH17 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Van zijn hand verschenen eerder twee boeken over zijn tijd als correspondent in Rusland: ‘Koorddansen in de Kaukasus’ (2011) en ‘Oorlog en kermis’ (2015). In 2019 volgde verhalenbundel ‘Paarden vliegen businessclass’ over zijn tijd in het Midden-Oosten.
(Tekst loopt door onder foto)
Foto-expositie
De lezing begint om 20.00 uur, reserveren is mogelijk via nmkampvught.nl (Agenda). Het boek ‘Alle Oekraïners die ik ken’ is op de avond van de lezing te koop in NM Kamp Vught en na afloop signeert Koens zijn boek voor bezoekers. Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’, tot en met 7 januari 2024 te zien in NM Kamp Vught. De expositie is ontwikkeld door Noorderlicht en Odesa Photo Days. Op 26 oktober is de expositie vanaf 19.00 uur te bezoeken; de vaste expositie is dan gesloten. Het herinneringscentrum, gevestigd op een deel van het terrein van voormalig SS-concentratiekamp Vught is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.