De KinderDenkTank is een samenwerking van Huis73 en de gemeente Vught om de jeugd te betrekken bij de politiek. Woensdagmiddag sloten de kinderen het project af met een presentatie van hun ideeën aan wethouder Jos den Otter.
Opnieuw kwamen er zes kinderen naar het Raadhuis. Wel in een iets andere samenstelling dan drie weken geleden, want ook onder de jeugd heerst de griep. Tijdens de eerste bijeenkomst van de KinderDenkTank kregen ze uitleg over de gemeente en de taken van de gemeenteraad. Ook gaf burgemeester Van de Mortel ze een rondleiding door het raadhuis. De twee volgende woensdagen gingen ze aan de slag om een plan te maken op het vlak van zorg, armoede en sport en bewegen. Aan het eind van de laatste middag presenteerden ze deze aan de wethouder en hun ouders.
Xander (9) en Niels (10) hebben een goed idee om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan. “We hebben een plek bedacht met een dierenasiel en kinderboerderij ineen. Daar kunnen de ouderen met de dieren knuffelen en daar worden ze dan blijer van. Als ouderen niet echt meer voor een dier kunnen zorgen, kunnen ze er toch mee knuffelen. In de kinderboerderij kunnen de kinderen spelen met dieren. Daar kunnen ze bijvoorbeeld ook paardrijden.”
(Tekst loopt door de foto)

Beweegkast
Lana (9) en Zoë (7) gingen aan de slag met sport en bewegen. “We willen dat mensen meer buiten sporten en bewegen. Daarom willen we kastjes met speelspullen die mensen kunnen lenen om mee buiten te spelen. Als ze dan klaar zijn met spelen, leggen ze het terug, dus ze mogen het niet mee naar huis nemen. In dat kastje kunnen ballen, springtouw, hoelahoep en rolschaatsen. Als er zo’n kast in de buurt zou staan, zouden we die zelf wel gebruiken. Als je bijvoorbeeld geen skateboard hebt, kun je het toch een keer proberen. En je komt daar andere mensen tegen. Het kastje is voor de jeugd en volwassenen.”
(Tekst loopt door onder de foto)

Pien (9) en Myrthe (11) bedachten een geldspel om armoede tegen te gaan. “Met het geldspel leer je hoe je met geld om moet gaan. Daar zitten vragen bij en als je het spel gedaan hebt, kan je een waardebon winnen. Het spel wordt automatisch naar iedere achtplusser verstuurd. Kinderen moeten al vroeg leren hoe ze met geld om moeten gaan. Veel kinderen gaan gokken als ze ouder zijn en dat is niet zo slim. Als ze niet goed met geld omgaan, komen ze misschien op straat terecht. Kinderen hoeven niet per se mee te doen, maar het is wel goed voor ze.”
(Tekst loopt door onder de foto)

Jeugdparticipatie
Wethouder Den Otter is blij dat de kinderen zo goed meedenken en goede ideeën bedenken. “Dat idee van het kastje is ook best goed te realiseren. Ik wil dat wel eens uit gaan proberen. Bij het idee van het geldspel is het vooral ook goed dat ze nu al beseffen dat ze er later goed over na moeten denken. We willen kinderen steeds meer betrekken bij de politiek en jeugdparticipatie bevorderen. Zo hebben we nu al de switch, waarbij jeugd van acht tot vijftien jaar oud samenkomt om te brainstormen. Er is best veel animo voor, dus we gaan nu ook kijken of er een oudere groep opgestart kan worden.”
Pien vond het heel erg leuk om mee te doen met de KinderDenkTank. “Het leek me leuk om over deze dingen na te denken en ik vind politiek best wel interessant. Het lijkt me wel leuk om later iets met de politiek te doen. Ik vond het heel gaaf om een rondleiding van de burgemeester te krijgen. Ook vond ik het heel leuk om de ideeën aan de wethouder te vertellen. In het begin was het wel moeilijk om iets te bedenken tegen armoede. Maar toen we het idee voor een spel hadden, ging het goed. Ik krijg zelf ook al zakgeld en mijn ouders leren me hoe ik met geld om moet gaan.”
Impressie Pien (9) en Myrthe (11)