Gevangenen uit 36 verschillende landen hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog achter het prikkeldraad van Kamp Vught gezeten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van historicus Elias van der Plicht. Van de meest opmerkelijke verhalen van buitenlandse gevangenen is nu een expositie ingericht.
Kruispunt Vught heet de expositie die gaat over de mensen in Kamp Vught die niet uit Nederland afkomstig waren. Einar van Santen is de zoon van Maria Jensen. Haar verhaal maakt onderdeel uit van de expositie. “Ik vind het een groot eerbetoon”, zegt Van Santen, die verder vertelt over hoe Jensen in het kamp terecht kwam. “Ze zat in het verzet en werd op 10 december 1943 opgepakt omdat ze post naar Zweedse schepen had gebracht.”
Kamp Vught was een doorgangskamp en dus brengt de expositie de routes in beeld van de gevangenen. Jensen werd ook overgeplaatst. “Ze moest naar Dachau omdat ze het maken van gasmaskers gesaboteerd zou hebben.” De moeder van Van Santen overleefde de oorlog, erna reisden ze meermaals naar Duitsland en Oostenrijk. “Zo kregen we geen anti-Duitse gevoelens.”
In het kamp zaten ook 15 Italianen. Zij waren voor de oorlog al uit het fascistische Italië naar België gevlucht. Daar werkten ze in de mijnen. En zo komen ook de Surinaamse verzetsman Anton de Kom, de enige Chinese gevangene en een Russische schaakliefhebber aan bod. De expositie ‘Kruispunt Vught’ is tot volgend jaar voorjaar te bezoeken.