Home Algemeen Herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught

Herdenking bij het Sachsenhausen-monument in Vught

In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit Kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Ruim de helft van de weggevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Op vrijdag 8 september worden deze slachtoffers herdacht bij het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. Iedereen is van harte welkom.

Om 10.45 uur vertrekken genodigden en deelnemers vanaf het Raadhuis (Leeuwensteinplein) in een stille tocht naar het Sachsenhausen-monument in het nabijgelegen Reeburgpark. De tamboers van het Vughtse Sint Catharinagilde leiden de stoet. Het staat u vrij om rechtstreeks naar het monument te komen.

Om 11.00 uur start het programma met een welkomstwoord van Riekje van Nieuwstraten en daarna een bijdrage van locoburgemeester Du Maine. Dit jaar is Gerdi Verbeet hoofdspreker. Verbeet is oud-voorzitter van de Tweede Kamer en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Naast de toespraak van Verbeet is er een muzikale bijdrage van Wilma Bakker. Scholieren van De Springplank lezen eigen gedichten voor. Tot slot volgen de traditionele twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument. Het programma eindigt omstreeks 12.00 uur.

UPDATE 15:25 uur
Middagprogramma
Historicus en journalist Jessica van Geel vertelt op 8 september vanaf 13.30 uur in Nationaal Monument Kamp Vught over het leven van verzetsvrouw Truus van Lier, die op 22-jarige leeftijd werd geëxecuteerd in Sachsenhausen. Zij was de eerste Nederlandse vrouw die vanwege haar rol in het verzet is vermoord. De toegang tot de lezing (ongeveer een uur) is 5 euro; reserveren is mogelijk via www.nmkampvught.nl (webwinkel).

Verzetsvrouw Truus van Lier – NM Kamp Vught

Historicus en journalist Jessica van Geel – NM Kamp Vught