Herdenking 4 mei
Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught (NMKV) is op woensdag 4 mei vanaf 14.00 uur een publieke dodenherdenking, na twee jaren met virtuele herdenkingen. De entree is op 4 mei gratis.
Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde is het woord aan Antoine en Vincent de Kom. Zij zijn een kleinzoon en een achterkleinzoon van Anton de Kom (1898-1945), oud-gevangene van Kamp Vught. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing, is in 2020 opnieuw uitgegeven en belandde in de bestsellerlijst. In 2020 werd De Kom als eerste Surinamer opgenomen in de Nederlandse geschiedeniscanon. In een interview zei Antoine dat dit geen reden tot feest was. “Rondom mijn grootvader is weinig feestelijk. Er is voornamelijk leed, leegte, verlies.” Vincent en Antoine de Kom delen op 4 mei de oorlogsgeschiedenis van hun familie. Wat betekende dit verhaal voor de volgende generaties?
Om de bereikbaarheid en veiligheid te vergroten worden pendelbussen ingezet. Woont u in of nabij Vught, kom dan met de fiets! Fietsers kunnen parkeren bij het herinneringscentrum. Hier komt tijdelijk een extra voorziening voor fietsen. Bezoekers kunnen de auto’s gratis parkeren bij het strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan. Pendelbussen brengen gasten vanaf 10.00 tot 17.00 uur naar Nationaal Monument Kamp Vught en vice versa. Voor een goede organisatie vraagt NMKV aan alle bezoekers om de aanwijzingen op de borden en van de verkeersregelaars te volgen.
Bevrijdingsdag 5 mei
Op donderdag 5 mei is het museum geopend vanaf 10.00 uur. Zandtekenaar Monique Groffen brengt om 12.30, 13.30 en 15.00 uur een voorstelling van plus minus 15 minuten, geschikt voor jong en oud. Op een groot scherm maakt zij ogenschijnlijk eenvoudig met een schepje zand een mooi verhaal. De toegang tot deze voorstelling is inbegrepen bij de entree.
Informatie
Meer informatie over het programma op 4 en 5 mei is te vinden op de website van het Nationaal Monument Kamp Vught.