Elk jaar, op 15 augustus, herdenkt de gemeente Vught de Vughtenaren die in Indië zijn gesneuveld. De herdenking vindt plaats bij het Indië Monument. Het Indië-monument staat in het Lievevrouwepark hoek Kerkstraat/Kapellaan in Vught. Wethouder Du Maine legde namens het gemeentebestuur een krans. Naast de Vughtse herdenking werden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West-Papua, zijn omgekomen.
Update 15.45 uur : video van Vanessa Spaanderman / Noah Paesch (DTV)
(Tekst loopt door onder video en foto’s)
Met de capitulatie van Japan, op 15 augustus 1945, kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Maar voor Indië was het nog lang geen vrede. Twee dagen na de Japanse capitulatie, op 17 augustus 1945, verklaarde de Republiek Indonesië zich onafhankelijk. Nederland trachtte vervolgens tot 1949 zijn gezag in de voormalige kolonie te herstellen tijdens de zogenaamde politionele acties. Daarna werd de onafhankelijkheid van Indonesië, mede onder buitenlandse politieke druk, een feit.
In die jaren zijn ongeveer 150.000 militairen uitgezonden. Hiervan zijn er ruim 6.200 omgekomen. Bij de Vughtse herdenking worden ook de Nederlandse militairen herdacht die tot 1962 in Nederlands Nieuw Guinea, het huidige West-Papua, zijn omgekomen.
Om deze oorlog in Nederlands-Indië onder de aandacht van iedereen te brengen is er een boekje uitgebracht. Het doel van dit boekje is deze donkere perdiode onder de aandacht te brengen van jongeren.
(Tekst loopt door onder foto)
Dit jaar waren er ruim 30 mensen aanwezig, minder dan voorgaande jaren. Op deze gedenkwaardige dag legde oud-huisarts Duco Wesselman bloemen uit eigen tuin neer bij het Indië-monument. Duco herdenkt zijn moeder die kort na haar gevangenschap in Kamp Tjideng overleed. Wesselman was toen 13 jaar. Kamp Tjideng was een Japanse interneringskamp voor vrouwen en kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de wijk Tjideng van het toenmalige Batavia (Nederlands Indië).
(Tekst loopt door onder foto’s)
De vader van Lenny Botter was KNIL-militair, zij komt elk jaar naar de herdenking. Voor Lenny is het een manier om haar ouders niet te vergeten. ”Dit mag nooit vergeten worden”, geeft ze aan.
Ook Ria van der Vleuten is jaarlijks te vinden bij de herdenking.