Home Algemeen Grote belangstelling herdenking Sachenhausen

Grote belangstelling herdenking Sachenhausen

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog werden in de nacht van 5 op 6 september 1944 de laatste – circa ruim 1400 Nederlandse slachtoffers – gedeporteerd naar concentratiekamp Sachsenhausen (mannen)  en in Sorbitas (vrouwen) in Duitsland. In het Reeburgpark in Vught vindt daarom ieder jaar een openbare herdenking van de slachtoffers plaats, bij het door groep 8 van de ‘basisschool De Springplank, geadopteerde monument.


Stille tocht
Plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, Nathalie Pullens, genodigden, leerlingen en belangstellenden vertrokken in een stille stoet vanaf het Raadhuis richting het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark voorafgegaan door de tamboers van het Gilde Sint Catharina.


Sprekers
Na aankomst bij het monument startte rond 11.10 uur het officiële gedeelte met een welkomstwoord van ceremoniemeester Riekie van Nieuwstraten en Nathalie Pullens-Robeerst. Een van de sprekers, Pieter Broertjes, vertelde, voor het eerst voor publiek, over zijn vader Nico Jan (roepnaam Frits, 1915-2004), die ruim vier jaar gevangenschap in kamp Sachsenhausen overleefde. Pieter Broertjes is journalist, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en oud-burgemeester van Hilversum. De toespraak van Pieter Broertjes is hier terug te lezen.


Monument
Basisschool De Springplank heeft jaren geleden het monument in het Reeburgpark geadopteerd. De leerlingen zijn jaarlijks aanwezig bij deze herdenking. Tevens zorgen de leerlingen ervoor dat het monument er schoon en netjes bij blijft liggen. Door deze herdenking blijft de herinnering aan wat er in de Tweede Wereldoorlog in Vught is gebeurd, ook bij jongere generaties, levend.


Krans- en bloemlegging
Na de toespraak van Broertjes was er een muzikale intermezzo van Joachim Koch (zang) en Hajo Sanders (toetsen). Twee scholieren van BS De Springplank lazen zelfgemaakte gedichten voor. Lees hier de gedichten van Benthe en Lucas*.
*Mozes las het gedicht van klasgenootje Lucas voor.

Hierna volgde de traditionele twee minuten stilte en het leggen van kransen en bloemen bij het monument.

Impressiefoto’s ©Cees Ringelberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in