De bedreigende appjes die een 35-jarige man naar zijn ex-vrouw stuurde, waren niet zo bedoeld. Ze kwamen voort uit woede en frustratie. Toch veroordeelde de politierechter de man tot een celstraf. Hij hoeft echter niet meer direct de gevangenis in, want de straf staat gelijk aan het aantal dagen dat hij in voorarrest zat.
‘Als je niet goed bent voor mijn kleintjes, dan laat ik niets meer van je over.’ Dat is een van de appjes die de man naar zijn ex stuurde. “Ik wilde haar niet kapot maken, maar ik ga wel aangifte tegen haar doen. Dat bedoelde ik hiermee. Ze weet dat ik haar niets aan zou doen. Zij heeft zelf van alles gedaan wat niet goed is en ik was degene die haar altijd uit de problemen haalde. Ik zou eerder bang moeten zijn, want ik ben al meerdere keren aangevallen door haar familie en vrienden. Toen ik een contactverbod had, bleef zij gewoon naar me toe komen. Ik ben er nu helemaal klaar mee en ga nu volledig voor mijn kinderen. Ik heb tien jaar aan foto’s en andere gegevens. Daar heb ik al die tijd niets mee gedaan, maar dat ga ik nu wel doen. Niemand houdt mij meer tegen. Ik heb nooit iets verkeerd gedaan, behalve die relatie aangaan.”
Giftige relatie
Volgens advocate Vroegh waren de appjes het gevolg van een giftige relatie waarin de man tien jaar had gezeten met zijn vrouw. “Het zijn weinig elegante bewoordingen, maar een onbeheerste uiting van woede en frustratie. Omdat mijn cliënt en zijn ex twee kinderen hebben, duurt de giftige relatie nog steeds voort. Hij heeft de woorden niet bedoeld om zijn ex bang te maken. Mijn cliënt heeft filmpjes waarin te zien is dat zijn ex zorgwekkend met haar kinderen omgaat. Hij maakt zich zorgen om hen. Zij zit ook zwaar in het criminele circuit. Hij heeft zijn kinderen de afgelopen drie jaar bijna niet gezien en wil dolgraag weer met ze in contact komen. Daar moet de reclassering zich voor in gaan zetten.”
De officier van justitie vindt de appjes wel degelijk strafrechtelijke bedreigingen. De verdachte is ook al eerder veroordeeld voor bedreigingen, met het contactverbod van drie jaar tot gevolg. Volgens de officier toont hij nu weinig inzicht in zijn eigen handelen. Omdat hij al 49 dagen in voorarrest heeft gezeten, eist ze een celstraf die gelijk staat aan dat voorarrest. Maar als stok achter de deur ook een voorwaardelijke celstraf van dertig dagen. Daarnaast een contact- en locatieverbod met elektronische monitoring. Ook moet de verdachte meewerken aan de voorwaarden van de reclassering.
De politierechter gaat grotendeels mee in deze eis. Alleen de elektronische monitoring acht hij niet nodig, omdat de man zelf zegt geen contact meer met zijn ex te willen hebben. De man neemt zijn spullen mee en gaat op weg naar het politiebureau. Om aangifte te doen tegen zijn vrouw.