Zoals elke gemeente heeft ook Vught een gemeentewapen. Op het Vughtse wapen staan een leeuw, een sleutel en twee kerken. De leeuw staat voor het provinciale gezag van Noord-Brabant en de sleutel voor het plaatselijke gezag van de raadsleden. De twee kerken staan voor de twee parochies die de gemeente in die tijd had.
Het Vughtse wapen werd in 1817 door de Hoge Raad van Adel vastgesteld, maar de oorsprong is nog vele malen ouder. Het gemeentewapen is direct ontleend aan het schependomszegel dat al sinds zeker 1353 in gebruik was. Het wapen is blauw met gouden opdruk. Deze kleuren zijn de rijkskleuren en werden in die tijd vaak gebruikt op gemeentewapens. Links en rechts staan een kerk en in het midden een schildje met klimmende leeuw en erboven een sleutel. Daaronder twee gekruiste palmbladen.
De twee kerken vertellen een stukje bijzondere geschiedenis. Vught is een van de weinige plaatsen waar al sinds de middeleeuwen sprake was van twee parochies in plaats van één. Dat waren de parochies van de Lambertuskerk en de Pieterskerk. De Lambertuskerk bestaat nog steeds, de Pieterskerk stond op het Maurickplein. Toen deze kerk te klein werd, is de huidige Petruskerk gebouwd en toen deze in 1884 in gebruik werd genomen, werd de Pieterskerk afgebroken.
Begin deze eeuw is het gemeentewapen gemoderniseerd. Op 19 maart 2001 is het oude wapen vervangen door het huidige wapen. Hierbij zijn de symbolen op het wapen wel behouden, alleen op een andere manier vormgegeven. De twee kerken zijn nog steeds in goud op blauw en staan onder in het wapen. Linksboven staat de gouden klimmende leeuw in een zwart vak. Rechtsboven is de sleutel rood in een gouden vak. Dezelfde symbolen, maar in een duidelijker en moderner jasje.