Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught vindt op zaterdag 4 mei vanaf 14.00 uur de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Het evenement staat in het teken van het herdenken van de mensen die omkwamen of werden vermoord in Kamp Vught en andere concentratiekampen. Onder anderen schrijver Annejet van der Zijl, oud-gevangene Elly Vleeschhouwer-Blocq en schrijver Femmetje de Wind zullen bijdragen leveren aan deze herdenking.
Na een welkomstwoord door directeur Jeroen van den Eijnde zal Annejet van der Zijl spreken. Van der Zijl is bekend van haar bestseller ‘Sonny Boy’, waarin zij het verhaal vertelt van Waldemar Nods en Rika van der Lans, die vanwege hun actieve rol in het verzet gevangen werden gehouden in Kamp Vught. Na een bombardement op het schip Cap Arcona kwam Waldemar om het leven, terwijl Rika stierf in kamp Ravensbrück.
Ruim een jaar in Kamp Vught
Femmetje de Wind, schrijver, journalist en advocaat, zal ook het woord nemen. In haar recent uitgebrachte historische roman ‘Hij noemde me Elly’ staat het verhaal van Elly Vleeschhouwer-Blocq centraal. Elly, een joodse vrouw, overleefde acht kampen, waaronder Auschwitz, mede dankzij haar werk in het Philips-Kommando. Femmetje de Wind zal in gesprek gaan met Elly Vleeschhouwer over haar ervaringen.
(Tekst loopt door onder de foto)
![](https://i0.wp.com/www.novo3.nl/wp-content/uploads/2024/04/Femmetje-de-Wind-auteur-foto-Yvette-Kulkens.jpg?resize=640%2C427&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.novo3.nl/wp-content/uploads/2024/04/Elly-Vleeschhouwer-452024.jpg?resize=640%2C435&ssl=1)
‘Spoken word’ en muziek
Het programma omvat ook een bijdrage van woordkunstenaar Joshua Snijders, die een spoken-word-voorstelling zal geven, en singer-songwriter Stephanie Struijk, die passende nummers ten gehore zal brengen.
Stilte en kranslegging
De herdenking zal worden afgesloten met een moment van stilte en een kranslegging door vertegenwoordigers van oud-gevangenen, nabestaanden en betrokken organisaties. Vervolgens zullen bezoekers worden uitgenodigd om een portret te plaatsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Kamp Vught.
Live-uitzending Omroep Brabant
Omroep Brabant zal vanaf 18.00 uur een speciaal programma uitzenden rondom deze herdenking. Presentator Theo Verbruggen zal onder andere in gesprek gaan met Roderick van de Mortel, burgemeester van Vught, wiens neef Joost van de Mortel vanwege zijn verzetswerk werd geëxecuteerd op de fusilladeplaats van het kamp.
Pendelbussen
Pendelbussen zullen beschikbaar zijn van 10.00 tot 17.00 uur vanaf strandbad De IJzeren Man aan de Boslaan, vanwege de verwachte grote belangstelling voor het evenement.
Bevrijdingsdag
Op 5 mei, Bevrijdingsdag, zal het museum geopend zijn vanaf 10.00 uur, met rondleidingen over het kampterrein en de mogelijkheid tot het volgen van audiotours.
De kransen, bloemstukken en portretten van slachtoffers van Kamp Vught zullen tentoongesteld blijven zolang het weer het toelaat.
Voor meer informatie en reserveringen kunnen bezoekers contact opnemen via info@nmkampvught.nl of telefonisch op (073) 656 67 64.
Wie op 4 mei een bloem wil laten leggen op de asputten, kan onderstaande QR-code scannen (2 euro per bloem).
![](https://i0.wp.com/www.novo3.nl/wp-content/uploads/2024/04/662a5f54a74f8.jpg?resize=188%2C186&ssl=1)