Veertig dagen na Pasen vieren christenen Hemelvaartsdag. Het is de dag waarop christenen gedenken dat Jezus is opgestegen naar God, de almachtige Vader in de hemel. Dit gebeurde op de 40ste dag van zijn verrijzenis.
In de kerkelijke liturgie is Hemelvaart meer dan de symboliek van het opstijgen naar de hemel. Voor christenen is Hemelvaart vooral ook een feest van hoop en vreugde, waarbij christenen geloven dat er een dag komt waarop Jezus wederkeert: “Jezus is opgestegen ten hemel, zit aan de rechterhand van God de almachtige Vader” (Marcus, 16,19).
Christenen kijken uit naar de definitieve wederkomst van de Heer waarmee de wereld zijn einde zal kennen. Dit is ook te lezen in de christelijke geloofsbelijdenis: “Vandaar zal hij komen oordelen, de levenden en de doden”.
Hemelvaart is in Nederland zoals in veel andere Europese landen een erkende christelijke feestdag. Binnen de protestante kerken wordt de Hemelvaartsdag vaak (maar niet bij alle protestantse kerken) op dezelfde dag als de Katholieke Kerk gevierd.
Hemelvaartsdag is eveneens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging, waarbij herdacht wordt dat in 1891 de pauselijke encycliek van paus Leo XIII over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd gepubliceerd.
R.K. Kerkdiensten live op Hemelvaart
H. Hartkerk te Vught, 13 mei 2021, Hemelvaart, H. Mis om 11.00 uur – Parochie H. Edith Stein op YouTube >>>