Home Algemeen De stilte op het Nationaal Monument Kamp Vught maakt extra indruk nu

De stilte op het Nationaal Monument Kamp Vught maakt extra indruk nu

Jeroen van de Eijnde, directeur van het Nationaal Monument Kamp Vught, kijkt dit jaar op een andere manier naar de herdenking van 4 mei. “Het is momenteel leeg en erg stil op het monument. Juist de mensen die er komen maken die plek vol betekenis, dat valt nu weg. De speciale ruimtes voor schoolklassen staan ook leeg. We geven mensen via onze site leestips en we hebben virtuele interviews, onze eerste vlogjes zijn we aan het uitproberen. Iets wat we nog nooit eerder gedaan hebben maar dat zo goed bevalt dat we er mee door willen gaan. We bereiden ons ook voor op de dag dat we weer open mogen gaan, we gaan uit nu van 1 juni. We hebben routes uitgezet met inachtneming van de anderhalve meter afstand. We werken er hard aan om het allemaal voor elkaar te krijgen.

De herdenking op 4 mei zal heel anders zijn. Het Monument is gesloten maar we konden het niet over ons hart verkrijgen om de herdenking een jaar over te slaan. Gelukkig hebben we in Omroep Brabant een partner gevonden die samen met de Mediamannen een mooie herdenking gaan uitzenden. Een aantal dingen gebeuren live op 4 mei ’s-ochtends, maar er zijn ook eerder opgenomen items te zien. Zo is er een vooraf opgenomen gesprek met oud-gevangene Selma van de Perre vanuit Londen, waar zij woont.”

Stef Bos komt naar Vught en brengt de bewerkte versie van zijn speciaal voor het monument geschreven nummer ‘Daarom zijn wij vrij’ ten gehore. Daarnaast zijn er bijdragen van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus en de 16-jarige Lieve Metzlar, een van de winnaars van de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren, die haar gedicht ‘Durf te durven’ voordraagt. Er wordt namens iedereen die dag één krans gelegd.

Jeroen van de Eijnde vindt het aan de ene kant jammer dat het zo moet gaan. Aan de andere kant kan het dit jaar heel indrukwekkend zijn vooral omdat de lege plek een enorme indruk zal maken, zegt hij tot slot.

Presentatie Berry van de Water, techniek Maurice van der Vliet.

Luister hier het volledige interview met Jeroen van de Eijnde

Novo3 zal op 4 mei de herdenking ook rechtstreeks uitzenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in