Historicus Wieke Schrover was in Blikveld om de achtergronden en bronnen van zijn boek ‘De Eerste Oorlogsdagen’ nader toe te lichten. Het onderwerp sluit uiteraard naadloos aan bij de activiteiten van de Werkgroep Tweede Wereldoorlog van de Stichting Erfgoed Vught.
Van de daar aanwezige expertise is gebruik gemaakt bij de realisering van dit boek. Daarnaast verzamelde auteur en onderzoeker en tevens werkgroeplid Erwin Verhoeve al heel veel materiaal rond de eerste oorlogsdagen in s’-Hertogenbosch. Ook daar is uitgebreid gebruik van gemaakt. Net als van de diverse archieven, van het Vughts Museum, het Nationaal Monument Kamp Vught etc.
Militair-strategisch was Vught in mei 1940 van geen enkel belang. Het was toen wel een kazernedorp, maar de militairen die daar gelegerd waren, waren inmiddels al elders in Nederland als verdedigers verspreid. De kazernes stonden dus eigenlijk ‘leeg’ en de Duitsers hebben die dan ook al heel snel zelf bevolkt. Het enige bijzondere op militair gebied in Vught was dat hier de Duitse cavalerie (tanks e.d.) de Duitse infanterie passeerde richting west-Nederland. Van wat er precies in Vught gebeurde die eerste oorlogsdagen is niet veel concreet materiaal voorhanden. Er was onzekerheid en er was angst. Dat valt af te leiden uit de schaarse dagboekaantekeningen van die dagen van o.m. Tum van de Akker. Uit die dagboeken valt wat te proeven van de emoties die met de bezetting samenhingen.
Historisch
Het boek beslaat zo’n 148 bladzijden en is rijk en ruim geïllustreerd met fotomateriaal dat voor een groot deel afkomstig is uit privé-materiaal. Oude krantenberichten zijn uiteraard ook een bron van de ‘historische sensatie’ die een auteur ervaart als hij zich verdiept in zo’n onderwerp. Het boek zelf kent een soort tweedeling: het eerste deel beschrijft de voorgeschiedenis tussen de eerste en tweede wereldoorlog in Vught en daarna komen per dagdeel die eerste oorlogsdagen voorbij. Het boek is voor €29,95 te koop bij Bruna.
Presentatoren: Berry van de Water en Joop Kraan; Techniek: Maurice van der Vliet; Editor: Ralph van Dongen