Elektrische ovens in plaats van gasovens. Als eerste in Noord-Brabant stapt crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk over op een energie-neutrale vorm van cremeren. Na een verbouwing van ruim een halfjaar, zijn de nieuwe ovens in gebruik genomen.
tekst gaat verder onder de video
Per jaar worden er ruim 2000 crematies verzorgd bij het crematorium in Nieuwkuijk. Volgens André Donkers van crematorium Maaslanden is er geen groot verschil in het crematieproces met de elektrische ovens. “Het crematieproces verloopt hetzelfde, alleen duurt het iets langer. Bij een gasoven duurt het proces ongeveer 90 minuten en bij de elektrische ovens is dat ongeveer 120 minuten”, aldus Donkers. Met een gasoven wordt er zo’n 50 kubieke meter gas per crematie verbruikt. De elektrische ovens verbruiken alleen stroom. “Met deze ovens kunnen we grotendeels CO2-neutraal de crematies uitvoeren.”
Milieuvriendelijk
De stroom die nodig is voor de crematies, wekt het uitvaartcentrum zelf duurzaam op. Op het dak staan 240 zonnepanelen die ervoor zorgen dat er genoeg stroom is voor de ovens. “Mocht het niet toereikend zijn, dan kopen we groene stroom in die via wind- en zonne-energie gewonnen wordt”, laat Donkers weten.
De ovens die het crematorium had waren 35 jaar oud en hoognodig toe aan vervanging. Ze zijn geautomatiseerd, waardoor het werk soepeler verloopt. “Zo hebben we een geautomatiseerde invoerwagen waar we door middel van een druk op de knop een overledene in de oven kunnen voeren. Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om zelf op de knop te drukken. Zo kunnen wij meer de focus houden op de nabestaanden”, aldus Donkers.
Aula
Naast de ovens, is ook de aula aangepakt. De dood is geen taboe meer en daarom is er gekozen voor een open ruimte met ramen. “Voorheen lag de overledene bij de muur. Dit crematorium bestaat al 35 jaar en vroeger werd er anders over de dood gepraat’, vertelt locatiemanager Yvonne Kielenstijn. ”Mensen mochten de uitvaart niet zien en mochten elkaar niet treffen. Dat is tegenwoordig echt wel veranderd. Nu wordt de overledene juist naar buiten gekeerd, zodat er meer licht naar binnenkomt. Je mag het zien. Je mag erover praten” Zo kunnen nabestaanden kijken naar de natuur. Er is een speciale tuin met een vijver aangelegd en de buitenmuren zijn lager gemaakt. “Mensen hebben meer behoefte aan een informeel samenzijn, dus daar hebben wij naar geluisterd”, aldus Kielenstijn.