De Vughtse Hannah Selanno en SP-burgerraadslid Dani Smith maken zich hard voor vrijstelling van grafrechten voor de Molukse KNIL-militairen, die zijn begraven in Vught. Met dit burgerinitiatief zou de gemeente de grafrechten betalen, in plaats van de nabestaanden. De oud-militairen krijgen op deze manier de erkenning die ze verdienen, zeggen de initiatiefnemers.
Dat de Molukse gemeenschap belangrijk is in de Vughtse geschiedenis, is bekend. Overal in het dorp zijn sporen te vinden die verwijzen naar de band tussen de Molukkers en het dorp. Niet alleen in Kamp Lunetten, maar ook op de Sint-Elisabethbegraafplaats. Daar liggen 116 Molukse oud-KNIL-militairen begraven. En nu wil Hannah Soelanno er voor zorgen dat hun grafrechten vrijgesteld worden. “Dat zou een eerbetoon zijn voor al die mannen die hebben gevochten onder de Nederlandse vlag”, vindt ze. “Zij verdienen het respect dat ze dat krijgen.”
(Tekst loopt verder onder de video)
De steun van haar gemeenschap heeft ze in ieder geval. “Ik heb al heel veel handtekeningen verzameld”, vertelt ze. “Pas geleden hebben we ook een info-middag gehad, waarin we uitlegden wat we van plan zijn. Daarna kreeg ik telefoontjes uit Waalwijk, Culemborg, Tiel… iedereen is enorm blij. Ze zijn blij dat ik dit heb opgepakt en zeggen tegen me, ‘goed dat je dit doet. We hebben al zo lang gewacht’.”
“Er wordt tegen me gezegd: goed dat je dit doet, want we wachten hier al zo lang op”
Sommige Nederlandse gemeenten betalen de grafrechten van Molukse KNIL-militairen. Dit is het geval in onder meer Tiel, Moordrecht, Leerdam en Maastricht. In Vught is dit, ondanks de grote Molukse gemeenschap, echter nog niet zo. “Dat kan allerlei redenen hebben”, denkt Dani Smith, mede-initiatiefnemer en burgerraadslid bij de SP Vught. “Misschien hebben ze daar wel meer ingangen. Wat de reden ook is, het is vooral belangrijk dat het hier ook geregeld wordt.”
Erkenning van het leed
Met het burgerinitiatief hopen ze dat de oud-KNIL-militairen de erkenning krijgen die ze verdienen. “Het is een onderbelicht deel van de Nederlandse geschiedenis”, denkt Smith. “Ongeacht of je je offer nou twee oceanen verderop hebt gebracht, dat maakt het niet minder waard.” Daar is Selanno het mee eens. Ze groeide zelf ook op in Kamp Lunetten en heeft met eigen ogen gezien wat de gemeenschap heeft moeten doorstaan. “Die mannen hebben voor Nederland gevochten. Daarna werden ze hier naar toe gehaald voor in eerste instantie zes maanden, maar nu zijn we hier toch al meer dan zeventig jaar. Ook ik heb een fijne jeugd gehad, maar het was wel zwaar. We werden na aankomst altijd in het kamp gehouden. Dat leed wat veel mensen hebben doorstaan, voel je nu nog.”
Tekst en video: Joris Oostveen en Meggie van der Heijden (Dtv)
Blikveld 26 april 2024: Lees en luister ook naar het interview met Hannah Selanno en SP-burgerraadslid Dani Smith.
Burgerinitiatief: aandacht voor grafrechten Molukse oud-KNIL-militairen – NOVO3