De brede welvaart in Vught ligt hoger dan het landelijk gemiddelde blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral het dorpsgevoel zou bijdragen aan het geluk van de inwoners.
“Ik moet zeggen dat ik verrast was door de score”, aldus wethouder Toine van de Ven. Het CBS kijkt niet alleen naar de portemonnee. Ook wordt er gekeken naar gezondheid, onderwijs, persoonlijke ontplooiing, veiligheid en sociale cohesie.
(Tekst loopt door onder de video)
Naar elkaar omkijken
Het dorpsgevoel in de gemeente Vught is hoog. “Als je wat moeilijker loopt komt er iemand vragen of diegene je kan helpen”, vertelt een Vughtenaar. Het elkaar kennen kan bijdragen aan groter geluksgevoel.
“Als iemand je in het verkeer snijdt en dat is een vreemde wordt je kwaad. Als dit daarentegen gebeurt door je beste vriend, reageer je anders”, vertelt Helen Raamsdonk van Welzijn Vught.
De sociale cohesie is een van de speerpunten van die organisatie. “Er is een netwerk met wijk- en dorpsondersteuners. Die mensen kennen veel mensen die in hun buurt wonen. Zij vangen ook signalen op als het niet goed gaat.” Volgens Raamsdonk wordt er zo beter naar elkaar omgekeken.
Materiële welvaart
Het gemiddelde inkomen ligt in Vught hoger waardoor niet iedereen hier zorgen over heeft. “Voor een deel van de inwoners geldt dit zeker. Maar we moeten niet vergeten dat een ander deel ook gewoon moeite heeft met de eindjes aan elkaar knopen”, vertelt wethouder Van de Ven.
“Als je niet veel geld hebt, levert dat veel stress op waardoor er ook veel andere problemen kunnen ontstaan”, aldus Raamsdonk. Welzijn Vught helpt hier ook bij: “Er zijn veel regelingen voor mensen die te weinig verdienen.”
Groene omgeving
“Als ik naar buiten kijk zie ik veel groen”, vertelt een mevrouw. Volgens haar draagt dit zeker bij aan welvaart. “Wel vind ik het jammer dat het zo’n chique dorp is. Van mij mag het wel wat diverser.”
Wethouder Van de Ven geeft aan ondanks de hoge cijfers nog niet klaar te zijn. “Het is leuk als je bovengemiddeld scoort. Maar er zijn nog veel opdrachten waar we aan moeten werken.”