UPDATE: Er zijn inmiddels 28 gevallen vastgesteld, bij de laatste meting op 23 juli waren dat er 15.
Het virus is vooral gevaarlijk voor schapen maar ook ander vee kan er door getroffen worden. Het blauwtongvirus is inmiddels in meer plaatsen in de regio opgedoken. Oss, Vlijmen, Nistelrode, Herpen, Heesch en Rosmalen zijn aan de lijst toegevoegd.
Het virus was eerder al vastgesteld in Berlicum, Cromvoirt, Gemonde, Heeswijk-Dinther, Lithoijen, Uden, Zeeland, Schijndel, Erp, Sint-Oedenrode en Oijen. In heel Nederland is het aantal besmettingen inmiddels opgelopen van 364 naar 593. De grote stijging is opmerkelijk omdat dit voorjaar nog veel dieren zijn gevaccineerd tegen het virus.
Dinsdag 23 juli:
Het blauwtongvirus blijft zich verder verspreiden onder schapen en ander vee. In onze regio zijn 15 gevallen officieel vastgesteld, vijf meer dan afgelopen vrijdag.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakte maandag de nieuwe landelijke cijfers bekend. In onze regio is het virus inmiddels opgedoken in Berlicum, Cromvoirt, Gemonde, Heeswijk-Dinther, Lithoijen, Uden, Zeeland, Schijndel, Erp, Sint-Oedenrode en Oijen.
(Tekst loopt verder onder video)
Een week geleden lag het aantal besmettingen in Nederland nog onder de 100, nu is het opgelopen tot boven de 500. Dat is opmerkelijk omdat afgelopen voorjaar veel dieren zijn gevaccineerd tegen het blauwtongvirus. Dat blijkt dus geen garantie te zijn om aan besmetting te ontsnappen. Het blauwtongvirus wordt overgedragen door knutten, een soort kleine muggen. Besmette dieren, vooral schapen, worden ernstig ziek en kunnen overlijden, voor mensen bestaat er geen gevaar.