Bedrijven en woningeigenaren die spouwmuren van een woning willen isoleren, moeten eerst goed onderzoeken of er geen vleermuizen in zitten. Alleen met een camera tussen de muren kijken, is niet voldoende. Dat heeft de Raad van State bepaald op 2 augustus 2023 in een zaak tussen een isolatiebedrijf en de provincie Utrecht.
Wat moet er dan wel gebeuren? Isolatiebedrijven moeten eerst een quickscan uitvoeren. Daarmee gaan ze na of er sprake is van een spouw zonder open voegen of kieren in de muren, of spleten in de dakgoot, waardoor vleermuizen naar binnen kunnen. Ook de spouw zelf moet vrij zijn van puin, leidingen of oud isolatiemateriaal waarachter vleermuizen zich kunnen verschuilen. De meest voorkomende vleermuissoort is namelijk niet groter dan een luciferdoosje.
Ecologisch onderzoek
Biedt de quickscan geen zekerheid over de afwezigheid van de vleermuis, dan is er een ecologisch onderzoek nodig. Dat is kostbaar (zo’n 5.000 euro) en duurt ongeveer een jaar. Er moet namelijk meerdere keren worden gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, omdat ze gedurende de seizoenen op verschillende plekken verblijven.
Obstakels: Naast de hoge kosten en de duur van het onderzoek, is er nog een obstakel voor de uitvoering. Het aantal ecologen dat dit onderzoek kan doen is relatief beperkt en dat kan gepaard gaan met lange wachttijden.
Isolatie- en glasactie: Doet u mee aan de glas- en isolatieactie van de gemeente Vught en het Regionaal Energieloket? Dan kan de uitspraak van de rechter ook voor u gevolgen hebben. Wij raden u aan om dit met het isolatiebedrijf te bespreken. Voor de duidelijkheid: de uitspraak heeft géén gevolgen voor de isolatie van dak, vloer of het plaatsen van isolatieglas. Daarbij blijft alles zoals het was.
Waarom deze informatie? Het isoleren van uw woning en het afsluiten van een overeenkomst met een isolatiebedrijf is een particuliere aangelegenheid tussen de huiseigenaar en het bedrijf, zonder gemeentelijke bemiddeling. Maar de gemeente wil natuurlijk wel haar inwoners stimuleren en helpen om hun woning te verduurzamen, onder andere door goede isolatie. Om die reden stellen wij u van de gevolgen van de rechterlijke uitspraak op de hoogte.
Hoe verder? Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Gemeenten en provincies zijn op zoek naar oplossingen. Ook de regering zal zich ongetwijfeld over de kwestie buigen. Ook bij het kabinet heeft het duurzaam maken van woningen prioriteit. We volgen de ontwikkelingen op de voet en houden u op de hoogte.