Home Algemeen Update: 11-jarige Benthe skeelert 250 kilometer voor Colitis Ulcerosa

Update: 11-jarige Benthe skeelert 250 kilometer voor Colitis Ulcerosa

Foto: Thea van der Veen

Gepakt en gezakt vertrokken Benthe van der Veen (11) en haar moeder Thea woensdagochtend om half tien met de trein vanuit Vught naar Feanwâlden (Veenwouden) in Friesland. De reis markeerde het begin van een bijzonder avontuur: Benthe, die sinds kort leeft met de darmziekte colitis ulcerosa, gaat de komende dagen op skeelers van noord naar zuid – een tocht van maar liefst 250 kilometer. Met haar actie wil ze zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel: Crohn & Colitis Ulcerosa.

Een paar dagen voor vertrek kreeg Benthe van een bedrijf uit Zaltbommel gesponsorde T-shirts. Haar eerste reactie: “Hier ga ik in skeeleren – zo kan ik onderweg ook nog sponsorgeld ophalen.”

Haar missie inspireerde al meteen iemand in de trein. “Een dame die we tegenkwamen op weg naar Den Bosch scande direct de QR-code en doneerde spontaan 50 euro”, vertelt moeder Thea. “Ciska, de gulle geefster, wenste Benthe veel succes – een prachtige start van deze reis.”

(Tekst loopt door onder de foto’s en QR-code)

Benieuwd hoe haar heenreis is verlopen? [Klik hier!]
Wil je Benthe steunen? Scan onderstaande QR-code of doneer via [deze link].


Video Dtv/NOVO3

Van Friesland naar Brabant, op skeelers. Dat is het indrukwekkende plan van de 11-jarige Vughtse Benthe van der Veen, die zich met hart en ziel inzet voor de stichting Crohn & Colitis Ulcerosa Nederland. Zelf leeft ze met Colitis Ulcerosa, een chronische darmziekte die haar dagelijks leven beïnvloedt. Maar Benthe laat zich er niet door tegenhouden – integendeel. Ze gebruikt haar kracht, doorzettingsvermogen én skeelers om aandacht te vragen voor deze ingrijpende aandoening.

Benthe’s actie is meer dan alleen een sportieve prestatie. Ze wil geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek, en vooral ook bewustwording creëren voor de impact die Crohn en Colitis Ulcerosa hebben – juist ook bij kinderen. “Ik wil laten zien dat je moet doorzetten, ook als het even tegenzit,” zegt Benthe.

Van 29 mei tot en met 4 juni skeelert ze in zeven dagen van Friesland naar Brabant: een tocht van maar liefst 250 kilometer. “Ik hou van skeeleren, en ik vind Friesland leuk,” vertelt ze. “Mijn opa en oma komen er vandaan, en veel familie woont daar nog. Ik wilde eigenlijk van familie naar familie skeeleren, maar dat bleek te ver. Nu gaan we via een iets kortere route langs “Vrienden op de Fiets” (logeeradressen). We beginnen én eindigen bij familie. De finish is op school, daar word ik ontvangen door mijn klasgenoten.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Voorbereiding: vallen, opstaan en weer doorgaan

Benthe traint zo vaak mogelijk. Ze skeelert doordeweeks naar school, terwijl haar moeder op de fiets meefietst met haar rugzak. Op de terugweg maken ze soms een omweg. In het weekend traint ze langere afstanden, soms wel tot 35 kilometer. Toch gaat het niet altijd vanzelf: “We waren goed begonnen met trainen, maar toen werd ik 3,5 week ziek. Nu bouwen we het weer langzaam op.”

De grootste uitdagingen onderweg? “Moe zijn, pijn aan mijn voeten, en wc’s vinden onderweg. Gelukkig hebben we een toiletzoeker-app gevonden – hopelijk werkt die goed.” Haar moeder, Thea is niet alleen haar grootste steun, maar ook haar coach en begeleider tijdens de tocht.

Door haar ziekte moet Benthe extra goed letten op voeding en energie. Ze is onlangs bij de diëtist geweest, omdat ze te licht was geworden. “We hebben tips gekregen om onderweg meer energie binnen te krijgen, zoals extra eiwitten en drinkvoeding.” Ook nemen ze extra medicijnen en kleding mee. Medische begeleiding is niet standaard aanwezig, maar ze kunnen altijd contact opnemen met Heidi, de verpleegkundig specialist.

Een boodschap van hoop

Benthe hoopt dat mensen geraakt worden door haar verhaal – en dat het anderen met dezelfde ziekte moed geeft. “Als je in een slechte periode zit, onthoud dan goed: er komt een moment dat het weer beter gaat, al is het maar voor even.” Video: Als je net de ziekte van Crohn hebt of colitis ulcerosa komt er veel op je af.

Met haar tocht wil Benthe niet alleen geld inzamelen voor onderzoek en voorlichting, maar ook laten zien dat zelfs jonge mensen met een chronische ziekte tot grootse dingen in staat zijn.

Volg Benthe op Facebook!

Benthe is momenteel volop in training op haar skeelers en is te volgen via Facebook!

Wil je weten waar ze rijdt en haar avontuur van dichtbij meemaken? Klik dan op Volg Benthe via Facebook lees en kijk mee.