Home 80 Jaar Bevrijding Plaza Cultura met project over vrijheid

Plaza Cultura met project over vrijheid

Laurie Korsten, Reinou Vogel en Tibbe Jansen - Foto: Lisette Broess-Croonen

Op basisscholen in de gemeente Vught wordt volop aandacht besteed aan 80 jaar vrijheid. Zo maakte Plaza Cultura met verhalenvertelster Reinou Vogel het project ‘Eigenwijze meisjes zoeken de vrijheid’. Hiermee bezoeken ze basisscholen in de gemeente.

In het project is het thema vrijheid gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek dit jaar, lekker eigenwijs. “De werkgroep 80 jaar vrijheid benaderde ons om mee te werken aan de herdenking van het einde van de oorlog.” vertelt Laurie Korsten van Plaza Cultura. “Samen met verhalenvertelster Reinou Vogel hebben we het project ‘Eigenwijze meisjes zoeken de vrijheid’ bedacht.” 

In het project komen twee verhalen aan de orde die Reinou op basisscholen vertelt: “Het eerste verhaal is een indianenverhaal; ‘de steenreus’ en het tweede verhaal is het verhaal van een gijzelaarsmeisje uit Kamp Vught. ‘De steenreus is een fictief verhaal en het verhaal van het gijzelaarsmeisje is echt gebeurd. Beide verhalen hebben echter overeenkomsten: hoe kan je door eigenwijs te zijn vrijheden creëren.”

Kindcentrum de Leydraad

Begin oktober waren Laurie en Reinou op De Leydraad waar ze de verhalen vertelden aan leerlingen van groep 5 en 6. Tibbe Jansen (9) is een van die leerlingen. “Het meisje zat in het kamp met haar moeder en broers omdat haar vader de bezetter niet wilde helpen en daardoor ondergedoken zat. Ze sliep op stro en kreeg in het kamp alleen maar vieze soep en zuur brood. Toen ze werd vrij gelaten, wilde ze graag een gekookt ei. Dat had ze het meest gemist. Toen ze later terugkwamen bij hun huis, was dat helemaal leeggehaald. Ik heb er thuis ook over verteld en over nagedacht. Ik denk het meeste over het kamp en wat er gebeurt als je daar leeft. Net als een dier in de dierentuin.”

Reinou denkt dat je vrijheid het beste kunt ervaren als je ook weet wat niet vrij zijn is. “Door het luisteren naar dit verhaal over de oorlog wil ik de kinderen iets van deze ervaring laten beleven. Bij de opdracht duurt het meestal even voordat de kinderen echt in het gevoel van vrijheid zitten. Aan het einde van de les merk je wel dat de kinderen vaak echt in het gevoel van vrijheid zitten. Ze hebben allemaal heel verschillende ervaringen van vrijheid. Van het gewichtloos zijn in de python, gooien met sneeuwballen tot het wandelen in een bos. Er komen echt mooie dingen uit. Zo zei iemand ‘ik voel me pas vrij als iedereen zich vrij voelt, want iedereen verdient een warm thuis en vrijheid.”

Na de les mochten de kinderen dingen opschrijven waardoor ze zich vrij voelden en een ervan uitwerken in een tekening. Tibbe tekende zichzelf in een grote snoepwinkel met heel veel geld in zijn handen. “Maar ik voel me ook vrij als ik buiten speel en met vrienden ben. Ik vind het ook vrijheid dat ik een vader en moeder heb en in een huis woon.”

Herdenking 8 november

Voor de directeur van De Leydraad, Imre Tiebosch, is dit project niet het enige waarmee ze aandacht besteden aan de herdenking van 80 jaar vrijheid. “Samen met Theo Vorstenbosch heb ik dit thema opgepakt. Op 8 november hebben we een speciale herdenking in de Lambertuskerk. Dat is een symbolische plek, omdat daar bij de bevrijding de toren vanaf is geschoten. Bovendien zullen er hierna geen vieringen meer in de kerk plaatsvinden.”

“Ook onze school doet mee aan de herdenking. We hebben met de leerlingen filmpjes gemaakt waarin ze hun idee van vrijheid vertellen. Daar gaan we een compilatie van maken. Groep drie en vier gaan bovendien nog samen een vrijheidslied schrijven en in enkele klassen zijn er torens gebouwd. Die worden in een expositie getoond op 8 november. De oudste groepen hebben het monument op de Distelberg geadopteerd. Daar vindt op die dag ook een herdenking plaats. Daar zijn ook de basisschoolleerlingen uit Helvoirt bij aanwezig. Zo willen we een brug vormen tussen Helvoirt en Cromvoirt.”